Οι ειδικοί ανησυχούν για την αυξανόμενη αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε τον κατάλογο των πιο επικίνδυνων βακτηρίων, έναντι των οποίων τα φάρμακα συχνά αποτυγχάνουν. Σήμερα στη Γενεύη, ζήτησε να γίνουν πιο επείγουσες επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ΑΜΡ συμβάλλει σε περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εξαπλώνονται στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Η ΑΜΡ εμφανίζεται όταν οι μικροοργανισμοί δεν θανατώνονται από έναν αντιμικροβιακό παράγοντα όπως προβλέπεται. Κάθε φορά που χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να εξαπλώνονται. Η ανθεκτικότητα προκύπτει κυρίως εκεί όπου τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά.

Όπως και στον κατάλογο του 2017, το βακτήριο Acinetobacter baumannii βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου προτεραιότητας. Αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τους ασθενείς με εξασθενημένη άμυνα στο νοσοκομείο. Εκτός από την πνευμονία, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις τραυμάτων και μαλακών μορίων, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

Ορισμένα εντεροβακτήρια, τα οποία επίσης εμφανίζονται συχνά στα νοσοκομεία και μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες λοιμώξεις, αποτελούν επίσης κορυφαία προτεραιότητα για έρευνα. Το Mycobacterium tuberculosis, το κύριο παθογόνο που προκαλεί τη φυματίωση, είναι μια νέα προσθήκη στην κορυφαία κατηγορία.

Εννέα νέα αντιβιοτικά έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2017, δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα AMR, Hatim Sati. Ωστόσο, συχνά πρόκειται για τροποποιήσεις υφιστάμενων φαρμάκων στα οποία τα βακτήρια γίνονται γρήγορα και πάλι ανθεκτικά. Λίγα είναι επίσης αποτελεσματικά κατά πολυανθεκτικών βακτηρίων που είναι αναίσθητα σε διάφορα φάρμακα.

Το δίλημμα είναι ότι τα προϊόντα κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση, γι' αυτό και η αγορά είναι σχετικά μικρή και το κίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρείες να τα αναπτύξουν είναι χαμηλό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η τιμή των νέων φαρμάκων. Συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, το πρόβλημα της ανθεκτικότητας είναι ιδιαίτερα σοβαρό εκεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάσταση με την Pseudomonas aeruginosa, επίσης νοσοκομειακό μικρόβιο, είναι κάπως πιο χαλαρή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, η αντοχή σε αυτήν έχει μειωθεί κάπως.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά 15 παθογόνα για τα οποία απαιτούνται νέοι παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους