Οι επεμβάσεις για την άρση στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών (στενώσεις) με τη χρήση καθετήρα με μπαλoνάκι ο οποίος εισάγεται στην καρδιά μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι ή στο χέρι, έχουν φέρει επανάσταση στην καρδιολογία. Σύμφωνα με αυστριακούς καρδιολόγους, η στρατηγική είναι ασφαλής ακόμη και χωρίς διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δήλωσης ειδικών που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες.

"Με βάση τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία, οι στεφανιαίες επεμβάσεις με εξιτήριο την ίδια ημέρα (από το νοσοκομείο) έχουν επίσης ένα καλό προφίλ ασφάλειας χωρίς αύξηση της συχνότητας των σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων σε σύγκριση με τις επεμβάσεις με διανυκτέρευση (στο νοσοκομείο)", έγραψε η ομάδα συγγραφέων της Αυστριακής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ομάδα Εργασίας για την Επεμβατική Καρδιολογία) με εμπειρογνώμονες από κέντρα σε όλα σχεδόν τα ομόσπονδα κρατίδια.

Ωστόσο, οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για μια τέτοια συντομότερη επέμβαση, πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να γίνεται ο κατάλληλος σχεδιασμός.

Στην Αυστρία, το 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 45.000 στεφανιογραφίες, δηλαδή εξετάσεις που διενεργήθηκαν με καρδιακό καθετηριασμό. Σχεδόν 20.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο πλαίσιο αυτών των επεμβάσεων λόγω στένωσης ενός στεφανιαίου αγγείου (διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση- PCI).

Αυτή συνίσταται στη διάγνωση της στένωσης και στη συνέχεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, στη διεύρυνση της στένωσης και στην τοποθέτηση ενός στεντ για να παραμείνει η στεφανιαία αρτηρία ανοικτή. Η τεχνική αυτών των επεμβάσεων με καθετήρα που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 έχει απωθήσει τις επεμβάσεις παράκαμψης.

Στη θεραπεία των οξέων καρδιακών προσβολών, αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των πιο μακροπρόθεσμων προγραμματισμένων ("εκλεκτικών") επεμβάσεων με καθετήρα στο πλαίσιο της διάγνωσης και της θεραπείας ασθενών με στεφανιαία νόσο, η διεθνής τάση είναι προς ολοένα και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

"Οι σημερινές τεχνικές εξελίξεις, όπως η πρόσβαση με καθετήρα μέσω της κερκιδικής αρτηρίας (κάμψη του βραχίονα), η τρίτη γενιά στεντ που απελευθερώνουν δραστικές ουσίες (για την πρόληψη νέων αγγειακών στενώσεων) και η εξαιρετικά αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για την αναστολή των αιμοπεταλίων (πρόληψη των θρόμβων) έχουν αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια", γράφουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση "Wiener Klinische Wochenschrift".

Παρά τις διάφορες κατευθυντήριες γραμμές και τη σαφή προτίμηση των ασθενών για νωρίτερη έξοδο από το νοσοκομείο, ο αριθμός των επεμβάσεων στεφανιαίου καθετηριασμού στα εξωτερικά ιατρεία (χωρίς διανυκτέρευση στο νοσοκομείο) στην Αυστρία παραμένει μέχρι στιγμής χαμηλός - κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση για συντομότερες επεμβάσεις έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό διεθνώς.

Μια μελέτη του 2021 με στοιχεία από σχεδόν 820.000 ασθενείς με προγραμματισμένες επεμβάσεις στεφανιαίου καθετήρα σε 1.716 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2017, για παράδειγμα, έδειξε αύξηση του ποσοστού των εξόδων από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα της επέμβασης από 4,5% σε 28,6%. Όταν η επέμβαση με καθετήρα έγινε μέσω αρτηρίας στο χέρι, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 9,9% σε 39,7%. Η τάση ήταν παρόμοια στον Καναδά και τη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Αυστριακής Καρδιολογικής Εταιρείας τάσσεται υπέρ των εξωνοσοκομειακών επεμβάσεων με καθετήρα σε ασθενείς με στεφανιαία αγγειακή νόσο.

Η στρατηγική αυτών των επεμβάσεων με καθετήρα στα εξωτερικά ιατρεία δεν βασίζεται μόνο στις επιθυμίες πολλών ασθενών. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο ευνοϊκές όσον αφορά την αξιοποίηση του προσωπικού και συνολικά πιο αποδοτικές από άποψη κόστους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών