Από τις Σέρρες ξεκίνησε τη Δευτέρα η δράση εμβολιασμού παιδιών Ρομά, που υλοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε 9 πόλεις της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης.

Εθελοντές γιατροί της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος βρέθηκαν σε τοπικό καταυλισμό μαζί με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και εμβολίασαν παιδιά ηλικίας 12 μηνών ως 14 ετών με το εμβόλιο MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας).

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ως εξής:

  • 21/5 Δράμα, Καβάλα.
  • 22/5 Ξάνθη.
  • 23/5 Κομοτηνή.
  • 24/5 Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα.
  • 25/5 Σουφλί, Διδυμότειχο.

Η δράση υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, λόγω του κινδύνου επιδημικού κύματος ιλαράς, παρόμοιου με αυτό που καταγράφηκε την περίοδο 2017-2018.

Η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και τοπικές συρροές στην Ελλάδα από τον περασμένο Φεβρουάριο δημιουργούν την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας για έγκαιρη διάγνωση και αναφορά περιστατικών, αλλά και ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης, με έναρξη την εστίαση σε ανεμβολίαστους ή ατελώς εμβολιασμένους πληθυσμούς, σε κοινότητες Ρομά και camp προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 έχει αποφασιστεί η σύσταση ομάδας εργασίας για την οργάνωση παρεμβάσεων, με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού εκτιμάται γύρω στο 83%, έναντι τουλάχιστον 95% που απαιτείται προκειμένου να υπάρξει φραγμός απέναντι στον ιό.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β.Ελλάδας και μέλος της ομάδας εθελοντών, Όλγα Τζέτζη, εξέφρασε από τις Σέρρες την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς στον πληθυσμό των Ρομά, ενώ ευχαρίστησε το Κέντρο Κοινότητας Σερρών (με παράρτημα Ρομά) για την συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της δράσης ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια υγείας αναφορικά με την κάλυψή τους σε άλλα εμβόλια, ενώ υπήρξαν προτροπές για πλήρη εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας