Περίπου 200.000 αθλητικά ατυχήματα συμβαίνουν στην Αυστρία κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 15 έως 20 % αυτών είναι οξείες κακώσεις του αστραγάλου. "Οι τραυματισμοί στην οπίσθια ποδοκνημική μπορούν να μειωθούν μέσω της στοχευμένης προπόνησης των μυών γύρω από τις αρθρώσεις.

Η ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του αστραγάλου είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση", δήλωσε ο γιατρός Christian Plaaß στο εξειδικευμένο συνέδριο των γερμανικών και αυστριακών εταιρειών ποδιών στη Βιέννη, το οποίο αρχίζει αύριο Πέμπτη 23/5.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, ένας τραυματισμός στο πόδι, όπως η ρήξη του αχίλλειου τένοντα, μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της καριέρας. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα διαστρέμματα του αστραγάλου είναι πολύ συνηθισμένα. Εκτός από τους οξείς τραυματισμούς των ποδιών, οι δρομείς ειδικότερα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιους τραυματισμούς λόγω υπερβολικής χρήσης.

"Για να μην συμβεί αυτό εξαρχής, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πρόληψη", εξηγεί ο Plaaß. "Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βελτιώσετε τη δική σας επίγνωση του σώματός σας". Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, οι προληπτικές ασκήσεις για το πόδι έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Austria Center Vienna (ACV), τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

"Σχεδόν όλοι έρχονται αντιμέτωποι με ενοχλήσεις στα πόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά χωρίς χειρουργική επέμβαση", δήλωσε ο γιατρός, αναφερόμενος, για παράδειγμα, στους νάρθηκες και την ακινητοποίηση. "Όταν όμως αυτό δεν είναι πλέον αρκετό, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Τα καλά νέα είναι ότι η χειρουργική των ποδιών εξελίσσεται ραγδαία. Ειδικότερα, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές και οι τεχνικές που υποστηρίζονται από υπολογιστή, όπως τα ειδικά για τον ασθενή εργαλεία, μας επιτρέπουν να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία", εξήγησε ο πρόεδρος του συνεδρίου και ανώτερος σύμβουλος στο τμήμα χειρουργικής ποδιών και αστραγάλων της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται πάντα να είναι ένα αθλητικό ατύχημα που προκαλεί προβλήματα στο οπίσθιο πόδι. "Πολλοί άνθρωποι συχνά παραβλέπουν το γεγονός ότι τα προβλήματα στα πόδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε σχέση με άλλες συνοδές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι ρευματισμοί και οι νευρολογικές παθήσεις. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και γι' αυτό", απευθύνει έκκληση ο Plaaß. Το συνέδριο για τα πόδια διοργανώνεται για πρώτη φορά από κοινού από τη Γερμανική Εταιρεία για το Πόδι και τον Αστράγαλο (D.A.F.) και την Αυστριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ποδολογίας (ÖGF).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους