Τα πλαστικά είναι παντού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι εισπνέουν και τρώνε ανησυχητικές ποσότητες μικροπλαστικών κάθε εβδομάδα.

Νέα έρευνα  του University of New Mexico έδειξε σημαντικές συγκεντρώσεις  μικροπλαστικών στους όρχεις σκύλων και ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα ενδεχομένως μπορούν να εξηγήσουν ανησυχητικές τάσεις γύρω από την αντρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μόλυνση από πλαστικά ενδεχομένως μπορεί να εκθέτει άντρες σε χημικά που διαταράσσουν απευθείας την αναπαραγωγική τους υγεία. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Toxicological Sciences αποκάλυψε  12 είδη μικροπλαστικών σε 47 όρχεις σκύλων και 23 όρχεις ανθρώπων.

Ο Dr. Xiaozhong “John” Yu, του UNM College of Nursing, δήλωσε ότι η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών στους όρχεις ανθρώπων και σκύλων.

Εξετάστηκαν δείγματα ιστών όρχεων αποβιωσάντων και σκύλων και αφου φιλτραρίστηκαν λίπη και πρωτεΐνες παρατηρήθηκε ένα πραγματικό «ψήγμα» πλαστικού στο κάτω μέρος της υπερφυγοκέντρου τους.Στους σκύλους ήταν 122,63 μικρογραμμάρια ανα γραμμάριο ιστού. Στους ανθρώπους εντοπίστηκαν 329,44 μικρογραμμάρια πλαστικού ανα γραμμάριο. Αυτό ήταν τριπλάσιο από των σκύλων και η συγκέντρωση πλαστικών υψηλότερη από αυτή που είχαν παρατηρήσει σε εξετάσεις ιστών πλακούντα.

Σχετικά με το περιεχόμενο των πλαστικών που ενσωματώνονταν στους όρχεις αντρών, το πιο εμφανές πολυμερές ήταν το πολυαιθυλένιο -υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή σακουλών και πλαστικών μπουκαλιών.

Στους σκύλους εντοπίστηκε το PVC.

Aν και δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα ίδια τεστ με το ανθρώπινο σπέρμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητά του στους σκύλους ήταν πολύ χαμηλότερη όταν τα δείγματα περιείχαν υψηλές ποσότητες PVC.

Ο Yu παρατήρησε ότι δεν φάνηκε η ίδια σχέση με το πολυαιθυλένιο.

Ασχετα από αυτό, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι τα πλαστικά έχουν επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία και ότι το εύρημα στους σκύλους θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχητικό σημάδι για την υγεία των αντρών.

Tο πλαστικό κάνει τη διαφορά-το είδος θα μπορούσε να συνδέεται με πιθανή λειτουργία, δήλωσε ο ερευνητής. Το PVC απελευθερώνει πολλά χημικά που παρεμβάλλονται με τη σπερματογένεση και περιέχει χημικά που προκαλούν ενδοκρινική διαταραχή.

Η έρευνα  έδειξε ότι η μέση ηλικία αντρών στα δείγματα αυτοψίας OMI ήταν 35. Ο Yu δήλωσε ότι αυτή η μόλυνση από πλαστικά πιθανόν ξεκίνησε δεκαετίες νωρίτερα, κατά την παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι η τάση προς χαμηλότερες ποσότητες σπέρματος στους άντρες ενδεχομένως αρχίζει καιρό πριν την έναρξη της ενήλικης ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα