Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο IJIR: Your Sexual Medicine Journal, επιστήμονες εξέτασαν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε παχύσαρκους, μη διαβητικούς άντρες, μετά από αγωγή με σεμαγλουτίδη.

Στην έρευνα, επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο  σεξουαλικής δυσλειτουργίας σχετικής με τη χρήση σεμαγλουτίδης σε μη διαβητικούς, παχύσαρκους άντρες.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν 18 έως 50 ετών με ιατρικώς επιβεβαιωμένη παχυσαρκία και χωρίς διάγνωση διαβήτη.

Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν αφορούσαν το διάστημα 2021-23. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε περιστατικά που περιλάμβαναν χρήστες σεμαγλουτίδης και ομάδα ελέγχου  με μετρήσιμο αποτέλεσμα, όπως διάγνωση στυτικής δυσλειτουργία, ένα μήνα ή περισσότερο μετά τη χρήση σεμαγλουτίδης ή νέας διάγνωσης έλλειψης τεστοστερόνης μετά από χορήγηση φαρμάκου.

Η παρούσα έρευνα ήταν σχεδόν αποκλειστικά στατιστική.

Η εξέταση εντόπισε 3.094 ανθρώπους που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής και στη συνέχεια οι ερευνητές τους ταίριασαν με ίδιο αριθμό ως ομάδα ελέγχου. Τα δημογραφικά στοιχεία αποκάλυψαν μέση ηλικία 37,8 στις 2 ομάδες. Το 74% ήταν λευκοί. Η κύρια ιατρική διάκριση μεταξύ των ομάδων εντοπίστηκε  ως ΔΜΣ με περιστατικά να εμφανίζουν μέσο ΔΜΣ 38.7 kg/m2, ενώ η ομάδα ελέγχου μέσο ΔΜΣ 37,2.

Από τους συμμετέχοντες που έλαβαν σεμαγλουτίδη, το 1,47% διαγνώστηκε με στυτική δυσλειτουργία ή είχε λάβει συνταγή για PDE5I, κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της στυτικής δυσλειτουργίας.

Συγκριτικά, το 0,32% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου διαγνώστηκε με στυτική δυσλειτουργία ή συνταγογραφημένα PDE5I. Επιπλέον, το 1,53% των περιστατικών διαγνώστηκε με έλλειψη τεστοστερόνης μετά από συνταγογράφηση σεμαγλουτίδης σε σύγκριση με 0,80% των αντρών στην ομάδα ελέγχου.

Η έρευνα υπέδειξε σημαντική αύξηση των κινδύνων για στυτική δυσλειτουργία και έλλειψη τεστοστερόνης σε άντρες που έλαβαν σεμαγλουτίδη.

Παρόλα αυτά, η αύξηση ήταν μόνο 1,47%, που ενδεχομένως μπορεί να είναι αποδεκτή στους περισσότερους ασθενείς δεδομένης της απώλειας βάρους και του καρδιαγγειακού οφέλους που συνδέονται με την αγωγή με σεμαγλουτίδη.

Καθώς υπάρχουν ελάχιστες έρευνες που εξετάζουν τη σχέση σεμαγλουτίδης και ανεπιθύμητων ενεργειών στη σεξουαλική ζωή, όλες οι τρέχουσες εξηγήσεις είναι εικασίες που χρειάζονται περαιτέρω εξέταση με έρευνες και κλινικές δοκιμές.

Πηγές:
IJIR: Your Sexual Medicine Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπεύθυνος σε θέματα απάτης και διαφθοράς στο υπουργείο Υγείας
H Sanofi Ελλάδας στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2024
Το 4% των καρκίνων οφείλονται στο αλκοόλ [μελέτη]