Την έντονη αντίδραση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα προκάλεσαν πρόσφατες αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη στα περί εισόδου ιδιωτικών επιχειρήσεων στη διαχείριση πλάσματος στην Ελλάδα.

Στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή:

"Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται".

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν".

Μιλώντας στο TPP, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως το υπουργείο συζητεί το να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα συλλογής αίματος και άλλων "ανθρώπινης προέλευσης υλικών", όπως το πλάσμα και οι ιστοί.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν πρόκειται για "ιδιωτικοποίηση του αίματος", αλλά επικαλέστηκε τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στη δυνατότητα συλλογής πλάσματος από ιδιωτικές εταιρείες.

"Σκεφτόμαστε να κινητροδοτήσουμε και τη δυνατότητα ιδιωτών, όπως το κάνουν και άλλες 5 η 6 χώρες, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει είναι ακόμα πολύ πρόωρο", σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Αντίδραση

Οι αναφορές του υπουργού Υγείας προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Λύτρα, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

"Εγώ δεν θέλω να είμαι μέρος μιας κοινωνίας που με οποιοδήποτε τρόπο εμπορευματοποιεί το αίμα και τα παράγωγα του (=πλάσμα). Και να ξέρετε πως οποιαδήποτε αλλοίωση του εθελοντικού χαρακτήρα της αιμοδοσίας, θα σημάνει το οριστικό τέλος της. Εθελοντισμός και €€€ δε πάνε μαζί".

Ο κ. Λύτρας υπογραμμίζει, επίσης τα ακόλουθα:

"Κύριε υπουργέ, να βγείτε άμεσα και να διαψεύσετε κάθε σκέψη για 'ιδιωτικές επενδύσεις' σε συλλογή αίματος κ παραγώγων, πριν προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στην εμπιστοσύνη των εθελοντών αιμοδοτών (μάλιστα προ καλοκαιρινής περιόδου, που η προσφορά μειώνεται).

Ακόμη περισσότερο: η καλύτερη απάντηση σ' αυτές τις συζητήσεις είναι από αύριο κι όλας, όλοι να πλημμυρίσουμε τις αιμοδοσίες! Να δείξουμε εμπράκτως ότι δεν υπάρχει ανάγκη για "αμοιβόμενους αιμοδότες". Ότι οι ανάγκες των ασθενών μπορούν να καλυφθούν από την εθελοντική προσφορά"!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ