Έγγραφο προβληματισμού σχετικά με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob και τα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από το πλάσμα και τα ούρα, δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στις 31 Μαΐου 2024, ο ΕΜΑ αναφέρεται στις συνθήκες μετάδοσης της νόσου.

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως δεν είναι πλέον απαραίτηση παλαιότερη σύσταση, σύμφωνα με την οποία οι δότες που έχουν περάσει αθροιστική περίοδο ενός έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των αρχών του 1980 και του τέλους του 1996, θα πρέπει να αποκλειστούν από τη δωρεά πλάσματος για κλασματοποίηση.

Η απόφασή τους βασίζεται στη μείωση των κρουσμάτων της νόσου Creutzfeldt-Jakob, στην απουσία νέου κύματος κρουσμάτων, καθώς και στους παράγοντες μείωσης του κινδύνου ειδικά για τα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από πλάσμα, όπως η μείωση των πρωτεϊνών (prion) κατά την παρασκευή.

Τον Ιανουάριο του 2023, το ECDC είχε δημοσιεύσει σχετική σύσταση σε δότες αίματος και πλάσματος που διέμεναν ή έχουν επισκεφθεί προσωρινά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη νέα οδηγία, το ECDC συμφωνεί με τα συμπεράσματα των μελετών μοντελοποίησης σχετικά με τον πολύ χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου μέσω μετάγγισης αίματος και συνιστά σε κάθε χώρα να αξιολογεί τον τοπικό κίνδυνο μετάδοσης και να εξισορροπεί τον κίνδυνο έναντι των αναγκών της χώρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]