Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Πορτογαλίας (SNS), η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίθαλψη.

Χαρακτηρίστηκε επίσημα ως "Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Μετασχηματισμού στην Υγεία" και εγκθρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως φαίνεται από τις παρεμβάσεις, που παρατίθενται πιο κάτω, το πορτογαλικό σύστημα Υγείας παρουσιάζει κοινά προβλήματα με το ελληνικό σε ό,τι αφορά τα κενά σε προσωπικό, τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα επείγοντα περιστατικά και η κάλυψη από οικογενειακό γιατρό.

"Η ανισότητα στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι μια κοινωνική αδικία που επηρεάζει τις ζωές πολλών πολιτών και πρέπει να αντιμετωπιστεί", αναφέρεται σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως τα νέα σχέδια "στοχεύουν στην εφαρμογή επειγόντων και προτεραιότητας μέτρων, που εγγυώνται την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη προσαρμοσμένη στις τις ανάγκες του πληθυσμού, βελτιστοποιώντας και μεγιστοποιώντας την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας".

"Η εκτίμηση των επαγγελματιών Υγείας είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές αυτού του σχεδίου, το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει την αποστολή του συστήματος Υγείας ως πυλώνα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν εξαντληθεί η ικανότητα ανταπόκρισης του συστήματος, το σχέδιο βασίζεται σε εταίρους στον κοινωνικό και ιδιωτικό τομέα ως συμπλήρωμα στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης", προσθέτει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Το σχέδιο χωρίζεται σε πολλά "άμεσα μέτρα", που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πιο επειγόντων προβλημάτων:

  • Δημιουργία ειδικού καθεστώτος εισαγωγής ιατρών στο σύστημα με περισσότερες από 2.200 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 900 περίπου αφορούν νέους οικογενειακούς γιατρούς.
  • Κατάργηση της λίστας αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις για καρκινοπαθείς - αυτή τη στιγμή έχουν ήδη χειρουργηθεί 1.299 άτομα.
  • Δημιουργία χειρουργικού προγράμματος για μη ογκολογικούς ασθενείς.
  • Προτεραιότητα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και παραπομπή λιγότερο επειγόντων περιστατικών σε κέντρα κλινικής φροντίδας.
  • Παρακολούθηση και παραπομπή εγκύων μέσω της γραμμής SOS Pregnant.
  • Σύστημα οικονομικών κινήτρων για την αύξηση της ικανότητας για τον τοκετό και την ενίσχυση των υφιστάμενων συμφωνιών με τον κοινωνικό και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Αναθεώρηση του τιμοκαταλόγου για συμφωνημένες συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις, ιδίως υπερηχογραφήματα μαιευτικής.
  • Πρόσληψη 100 επιπλέον ψυχολόγων για Κέντρα Υγείας.
  • Δημιουργία προγράμματος Ψυχικής Υγείας για Σώματα Ασφαλείας.
  • Απελευθέρωση κλινών που καταλαμβάνονται στους θαλάμους των νοσοκομείων, κυρίως από κοινωνικά περιστατικά.

Το πλήρες σχέδιο πρόκειται να "παρουσιαστεί σε 60 ημέρες, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ανά μέτρο, το 2024 - 2025".

Η παρουσίασή του έρχεται σε μια εποχή που υπήρξαν αλλαγές στην Εκτελεστική Διεύθυνση SNS (DE-SNS), έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του δικτύου φροντίδας των χρηστών, με την αποχώρηση του Fernando Araújo, μετά περίπου 15 μήνες στην εξουσία και ο διορισμός ενός στρατιωτικού γιατρού, του António Gandra d'Almeida.

Εκτός από τις αλλαγές στη συντονιστική ομάδα, αναμένεται να αναμορφωθεί και να αποκτήσει απλούστερη οργανωτική δομή το Εκτελεστική Διεύθυνση SNS, όργανο που προβλέπεται, προκειμένου να υπάρχει μία πιο απλή οργανωτική δομή.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης παρουσιάζεται επίσης μετά τη συνάντηση μεταξύ σωματείων επαγγελματιών Υγείας και της κυβέρνησης, προκειμένου να διευθετηθούν οι όροι των διαπραγματεύσεων εξέλιξής τους. Οι γιατροί απέρριψαν προς το παρόν την υπογραφή του πρωτοκόλλου διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει μισθολογικά κλιμάκια.

Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι η βελτίωση των συνθηκών αμοιβής και εργασίας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και την προσέλκυση περισσότερων γιατρών στο SNS. Αυτός ο περιορισμός επιδεινώνεται επίσης από τον υψηλό αριθμό αναμενόμενων συνταξιοδοτήσεων γιατρών.

Μαζικές συνταξιοδοτήσεις

Στην έκθεση δραστηριοτήτων που υπέβαλε στο υπουργείο Υγείας, επισημαίνεται πως περίπου 5.000 επαγγελματίες του SNS αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν φέτος και θεωρεί "κρίσιμο να μπορέσουμε να προσελκύσουμε" νέους ειδικούς και γιατρούς που εργάζονται εκτός δημόσιων μονάδων.

Μόνο φέτος, το εκτελεστικό συμβούλιο εκτιμά ότι 1.901 γιατροί, 699 νοσηλευτές, 1.158 λειτουργοί βοηθοί, 171 ανώτεροι διαγνωστικοί και θεραπευτικοί τεχνικοί, 794 τεχνικοί βοηθοί, 139 ανώτεροι τεχνικοί, 37 φαρμακοποιοί και περίπου 198 επαγγελματίες από άλλους τομείς θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου, το 45% από τους 9.000 περίπου οικογενειακούς γιατρούς είναι άνω των 65 ετών και σύμφωνα με την πύλη διαφάνειας SNS, σε 1.565.880 χρήστες δεν έχει ανατεθεί οικογενειακός γιατρός, όταν τον Αύγουστο του 2019 υπήρχαν περίπου 644.000.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στα τέλη Μαρτίου, το SNS είχε περίπου 21.400 εξειδικευμένους γιατρούς στην υπηρεσία του, συν 11.000 ασκούμενους, περισσότερους από 50.000 νοσηλευτές και 9.800 ανώτερους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς τεχνικούς.

Πηγές:
Portugal Resident

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρέπει να κάνω διατάσεις πριν ή μετά την γυμναστική; Γιατί όχι και τα δύο;
Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη θνητότητα [μελέτη]
Η ΠΕΦ αποχαιρετά τον Σταύρο Δέμο