Ερευνητές στο Georgetown University's Lombardi Comprehensive Cancer Center, ανέφεραν υποσχόμενα προκαταρκτικά ευρήματα με βάση τα αποτελέσματα στους πρώτους 6 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο στο πάγκρεας οι οποίοι εγγράφηκαν σε κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ για το πειραματικό φάρμακο BXCL701 σε συνδυασμό με το pembrolizumab.

Φάρμακα ανοσοθεραπείας δεν έχουν δείξει  ανταπόκριση στον καρκίνο του παγκρέατος.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology 2024.

Το BXCL701, της BioXcel Therapeutics, είναι ένα από του στόματος φάρμακο που δρα φλεγμαίνοντας το μικροπεριβάλλον του όγκου και αυξάνοντας τη δραστηριότητα ανοσοθεραπειών όπως το pembrolizumab. 

Στο αρχικό μέρος της δοκιμής, που εστίαζε κυρίως στην ασφάλεια του συνδυασμού φαρμάκων, εγγράφηκαν 3 γυναίκες και 3 άντρες, μέσης ηλικίας 57 ετών.

Ενας ασθενής δεν είχε καθόλου σημάδια εξέλιξης της νόσου μετά από 18 εβδομάδες στη δοκιμή και ένας εμφάνισε σταθερότητα  στις 9 εβδομάδες.

Tο ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 50%.

Tρεις ασθενείς είχαν σημαντική μείωση στον καρκινικό δείκτη CA19-9, κατά 100%, 97% και 73%.

Ο ερευνητής Weinberg δήλωσε οτι το CA19-9 είναι ο καλύτερος δείκτης στον καρκίνο παγκρέατος αλλά δεν είναι τόσο καλός ως εξέταση σε σχέση με το PSA στον καρκίνο προστάτη. Πιστεύει όμως, ότι μπορεί να είναι χρήσιμος για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της νόσου σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

Δεν παράγει CA19-9, ο όγκος καθενός ασθενή, αλλά έως τώρα στην παρούσα έρευνα όλοι έχουν αυξημένα επίπεδα CA19-9.

Κύρια παρενέργεια ήταν η υπόταση. Επίσης εμφανίστηκε αναιμία, ναυτία και αρθρίτιδα.

Διαχρονικά, κανείς δεν εχει ανταποκριθεί σε ανοσοθεραπεία στον καρκίνο παγκρέατος, είπε ο Weinberg, επομένως ακόμα και μια απόκριση και ένας άλλος ασθενής με σταθερή νόσο θα μπορούσαν να είναι πρώιμα σημάδια αποτελεσματικότητας.

Τρίτος ασθενής  είχε αρχική πτώση στον CA19-9 παρόλο που είχε εξέλιξη της νόσου στην απεικονιστική εξέταση και αυτό ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αρχική ένδειξη ότι ο συνδυασμός φαρμάκων έχει αντικαρκινική δράση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ