Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία και για το ζώο και για τον άνθρωπό του. Αλλά μάλλον περισσότερο για το ζώο, επειδή δεν έχει την επίγνωση ότι ο άγνωστος άνθρωπος είναι γιατρός, ούτε γιατί ξαφνικά πρέπει να φύγει από το σπίτι. Επειδή τα προβλήματα, τις περισσότερες φορές που είναι να ξεκινήσουν, ξεκινούν πριν από την επίσκεψη στο κτηνιατρείο.

Αυτό είναι κάτι που λαμβάνει υπόψη η ομάδα κτηνιάτρων, καθώς το στρες μπορεί να επηρεάσει την εξέταση: Μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό και τον αναπνευστικό ρυθμό του ζώου, τη θερμοκρασία του σώματος, ακόμη και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Οι γάτες, ειδικότερα, μπορεί να έχουν αύξηση στη γλυκόζη του αίματός τους, καθώς και απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν κτηνίατρο σε λάθος διάγνωση.

Όπως και στους ανθρώπους, το άγχος και ο ενθουσιασμός μπορούν να αυξήσουν την απελευθέρωση ορμονών, ιδιαίτερα της αδρεναλίνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα, επειδή στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι ένας σκύλος, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί στο ιατρείο και να μην εμφανίζει το πρόβλημα που τον έφερε ως εδώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι επιστρέφει στο σπίτι για να ηρεμήσει, επιστρέφει μαζί και το πρόβλημα και ο άνθρωπος πρέπει να κλείσει ξανά ραντεβού με τον κτηνίατρο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το άγχος  του κατοικίδιού σας (αλλά και το δικό σας) όταν πηγαίνετε για επίσκεψη στον κτηνίατρο:

  • Πάρτε ανάσες, μείνετε ήρεμοι, υπομονετικοί. Το κατοικίδιό σας μπορεί μερικές φορές να καταλάβει το άγχος σας και να αγχωθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας αυτού.
  • Στείλτε ένα πουκάμισο ή μια κουβέρτα, κάτι με οικείο άρωμα (το δικό σας ή άλλου μέλους της οικογένειας) στο δωμάτιο εξέτασης μαζί με το κατοικίδιό σας. Μπορεί να είναι αρκετά ηρεμιστικό.
  • Μάλλον θα υπάρχει λίγη αναμονή, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας κάτι για να απασχοληθείτε και εσείς – για να κρατήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο.
  • Αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο άγχος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας πριν από την επίσκεψη για να συζητήσετε αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά με κάποια κατοικίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών