Τα γκολ, οι καλύτεροι χρόνοι ή τα αποτελέσματα των αγώνων, κρύβουν σημαντικές πιθανότητες εθισμού. Όπως εξηγούν σχετικά οι συντονιστής του κέντρου για τα ναρκωτικά στη Βιέννη, Ewald Lochner, και η επικεφαλής του Ινστιτούτου για την πρόληψη του εθισμού, Lisa Brunner, τα αθλητικά στοιχήματα δεν πρέπει να υποτιμώνται σε ότι αφορά την εθιστική επικινδυνότητα.

Ιδιαίτερα οι διαδικτυακές πύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από νέους, χαρακτηρίζονται προβληματικές. Το γεγονός ότι το αθλητικό στοίχημα δεν θεωρείται τυχερό παιχνίδι επικρίνεται επίσης.

Εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, έχουν ήδη διατυπωθεί εκκλήσεις για να εξεταστούν αλλαγές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα εθισμού και ναρκωτικών, το στοίχημα είναι και ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα του τζόγου στα αθλητικά γεγονότα. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ελέγχου, εξηγούν οι ειδικοί.

Οι συμμετέχοντες μπορούν υποτίθεται να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν. Στην περίπτωση των διαδικτυακών στοιχημάτων, αυτό υποστηρίζεται από την παροχή στατιστικών στοιχείων για τους αγώνες και πληροφοριών για το παρασκήνιο.

Ωστόσο, ο Lochner και η Brunner αναφέρονται σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες αυτό έχει ήδη καταρριφθεί. "Η γνώση παίζει πολύ μικρό ρόλο στο αθλητικό στοίχημα", τόνισε ο Lochner. Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται τύχη για να κερδίσει κανείς.

Σε γενικές γραμμές, προειδοποίησε, η διαδικτυακή παραλλαγή επιτρέπει υψηλή συχνότητα παιχνιδιού, καθώς δεν χρειάζεται να πηγαίνει κανείς στο πρακτορείο στοιχημάτων.

Το ζωντανό στοιχείο είναι επίσης δυνητικά εθιστικό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα στοιχηματισμού για το επόμενο γκολ, το επόμενο ελεύθερο λάκτισμα ή παρόμοια γεγονότα κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, για παράδειγμα.

Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές μεταφορές θα σήμαιναν ότι χάνει κανείς τον έλεγχο των απωλειών, προειδοποιούν οι ειδικοί. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον κανένας κοινωνικός έλεγχος όταν στοιχηματίζει κανείς στον ψηφιακό χώρο.

Το κέντρο συντονισμού για τον εθισμό και τα ναρκωτικά αναφέρθηκε επίσης στις πρακτικές των παρόχων που προσελκύουν πελάτες με μπόνους εκκίνησης, δωρεάν στοιχήματα ή διαφημίσεις που απευθύνονται σε νέους. Αυτό προφανώς αποδεικνύεται επιτυχημένο.

Σύμφωνα με τον Lochner , σε έρευνα του 2022, ένας στους δέκα ανθρώπους δήλωσε ότι είχε λάβει μέρος σε αθλητικά στοιχήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ των νεαρών ανδρών στην ηλικιακή ομάδα 15 - 34 ετών, συμμετείχε ένας στους πέντε.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες στοιχηματίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα σε αθλητικά γεγονότα.

Η αυστριακή έρευνα "Addiction Monitoring 2023" έδειξε επίσης ότι ο αθλητικός στοιχηματισμός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τυχερών παιχνιδιών μεταξύ των νεαρών ατόμων.

Το 71% αυτής της ηλικιακής ομάδας έβαζε τα στοιχήματά του στο διαδίκτυο. Αντίθετα, περίπου το 70% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών επισκέφθηκαν έναν αντίστοιχο χώρο.

Περίπου το 23% των παικτών αθλητικών στοιχημάτων έχουν προβληματική συμπεριφορά στον τζόγο. Το 8% αυτών διαγιγνώσκεται μάλιστα με σοβαρή μορφή διαταραχής συμπεριφοράς.

Συνιστάται μάλιστα έντονα η αναζήτηση υποστήριξης εάν ο τζόγος έχει προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερόντων στη ζωή ή καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στην Βιέννη τάσσονται υπέρ της συμπερίληψης των στοιχημάτων στον νόμο περί τυχερών παιχνιδιών. Αυτό θα περιόριζε την πρόσβαση.

"Δεν πρόκειται για απαγορεύσεις", τόνισε ο συντονιστής του Ινστιτούτου για τα ναρκωτικά. Αυτές δεν είναι λύση. Αντίθετα, ο στόχος είναι η καλύτερη ρύθμιση που οδηγεί στην απεξάρτηση.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους