Ένα ενέσιμο τζελ καθιστά τον ουλώδη ιστό της καρδιάς ηλεκτρικά αγώγιμο σε ζωικά μοντέλα μετά από καρδιακή προσβολή, έτσι ώστε τα κύτταρα του καρδιακού μυός να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους.

Στο μέλλον, θα μπορούσε να καταστήσει περιττό τον βηματοδότη για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή.

Η καρδιακή προσβολή δεν είναι μόνο οξεία απειλητική για τη ζωή, αλλά κρύβει και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία: Στο 50-60% των ανθρώπων που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα εμφράγματος του μυοκαρδίου, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, που προκαλείται από καρδιακή αρρυθμία, είναι η αιτία.

"Το πρόβλημα είναι τα σημάδια που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος", εξηγεί ο Felix B. Engel, καθηγητής Πειραματικής Έρευνας Νεφρού και Κυκλοφορικού στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU).

Αγωγούν τα ηλεκτρικά σήματα χειρότερα από ό,τι οι υγιείς ιστοί, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του καρδιακού μυός δεν επικοινωνούν πλέον αποτελεσματικά μεταξύ τους και δεν χτυπούν μαζί σε ρυθμό".

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέχρι σήμερα είναι οι εμφυτεύσιμοι καρδιακοί βηματοδότες, γνωστοί ως καρδιομετατροπείς απινιδωτές (ICD).

Αυτοί αναγνωρίζουν την κοιλιακή μαρμαρυγή και προκαολούν ηλεκτροσόκ υψηλής ενέργειας στην καρδιά για την αποκατάσταση του φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού.

Ωστόσο, οι ICD δεν μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στην καρδιά εάν χρησιμοποιούνται συχνά.

Στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Engel και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ανέπτυξε ένα τζελ που αποτελείται από κολλαγόνο ως καλά ανεκτή ουσία-φορέα και την ηλεκτρικά αγώγιμη ουσία.

"Μπορούμε να εγχύσουμε αυτό το τζελ απευθείας στον ουλώδη ιστό της καρδιάς", λέει ο δρ Kaveh Roshanbinfar, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

"Αυτό ηλεκτρίζει, τρόπον τινά, τον ιστό και τα κύτταρα του καρδιακού μυός μπορούν να επικοινωνήσουν και πάλι καλύτερα μεταξύ τους".

Τα πρώτα πειράματα σε ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι το τζελ κολλαγόνου προστατεύει με επιτυχία από τις αρρυθμίες και την κοιλιακή μαρμαρυγή και θα μπορούσε έτσι να καταστήσει περιττά τα υψηλής ενέργειας ηλεκτροσόκ των ICD.

Η ομάδα το αναφέρει αυτό στο περιοδικό "Advanced Materials" (Προηγμένα υλικά). Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τη μεταμόσχευση ανθρώπινων επαγόμενων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (hiPSC) καρδιομυοκυττάρων για την προώθηση της μερικής επαναμυοποίησης της καρδιάς.

Απαιτείται πάντως ακόμη εκτεταμένη έρευνα προτού το τζελ χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη. ο Engel επισημαίνει: "Καταρχάς, τα σημάδια μετά από καρδιακή προσβολή είναι πολύ πιο πολύπλοκα στους ανθρώπους από ό,τι, για παράδειγμα, στα ποντίκια.

Δεύτερον, δεν είναι σαφές πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο τζελ".

Μόλις αποσαφηνιστούν αυτά και παρόμοια ερωτήματα, το τζελ θα δοκιμαστεί σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πηγές:
Advanced Materials

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατασχέθηκαν 26.670 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων
Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου για τον θυρεοειδή από τον ΕΟΦ
ΕΟΦ: Προσοχή σε πάστες που περιέχουν δραστική ουσία φαρμάκου