Ηλικιωμένες με χρόνια νεφρική νόσο είναι πιθανόν να χάνουν δόντια και να μην μπορούν να μασούν και να μιλούν αποτελεσματικά, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause.

Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με νεφρική νόσο είναι περίπου κατά 40% πιο πιθανό να έχουν λιγότερα από 20 δόντια–ελάχιστο αριθμοί για επαρκή μάσηση και ομιλία.

Αυτού του είδους η απώλεια δοντιών συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων συστημικών νόσων όπως διαβήτη, θυρεοειδοπάθεια και οστεοπόρωση.

Ο Dr. Ki-Ho Chung, του Chonnam National University School of Dentistry στη Νότια Κορέα δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρόληψη και ο έλεγχος διαταραχών μεταβολισμού οστών και μετάλλων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με χρόνια νεφρική νόσο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας δοντιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 65.000 γυναικών  40 έως 79 ετών και ανακάλυψαν ότι η ικανότητα των νεφρών να φιλτράρει αποτελεσματικά το αίμα συνδέεται με τον αριθμό των δοντιών που έχει μια γυναίκα.

Γυναίκες με νεφρικά προβλήματα είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν λιγότερα από 20 δόντια. Αυτό ίσχυε περισσότερο στις ηλικίες 66 έως 79.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ΧΝΝ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό των μετάλλων-και τα δυο μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια δοντιών.

Η φλεγμονή και η μειωμένη σιελόρροια από νεφρική νόσο, επίσης θα μπορούσαν να προάγουν την απώλεια δοντιών.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους