Ειδική εφαρμογή συμβουλευτικής για θέματα ψυχικής υγείας, που θα χρησιμοποιεί και την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με θέμα «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Το mental health app, που όπως είπε ο κ.Βαρτζόπουλος βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο, θα χρησιμοποιεί ειδικές ερωτήσεις, μέσα από τις οποίες θα οδηγεί τον χρήστη σε αρμόδια δομή ή υπηρεσία. Δεν θα του παρέχει τηλεψυχιατρική, παρά μόνο μια υποβοήθηση για το πού θα μπορούσε να απευθυνθεί για να βοηθηθεί. «Για παράδειγμα, ο χρήστης θα γράφει για αυτό που νιώθει, και η εφαρμογή θα του λέει, αντίστοιχα, μήπως πρέπει να πάρεις ένα τηλέφωνο εκεί; Ή θα ήταν καλό να πήγαινες στο τάδε νοσοκομείο που εφημερεύει σήμερα και επειδή θα έχει τη δυνατότητα να δει πού κοντά είσαι θα σου δείχνει στον χάρτη κάτι που είναι κοντά σε σας. Ή θα σε κατευθύνει να πάρεις το 10306, τη συμβουλευτική μας γραμμή, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ρυθμιστικής Αρχής, η οποία θα εγκρίνει τη δημιουργία τέτοιου είδους εφαρμογών.

Πληροφοριακό σύστημα

Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να νομοθετηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα έχει ως σημείο κλειδί, όπως είπε ο κ.Βαρτζόπουλος, ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που θα αφορά αφενός την συνεχή επιδημιολογική παρατήρηση και αφετέρου την διατήρηση της θεραπευτικής συνέχειας.

«Το μυστικό είναι να διαγιγνώσκεις εγκαίρως ότι αυτό το περιστατικό αρχίζει και γίνεται ένα περιστατικό που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα», είπε και πρόσθεσε πως η φιλοσοφία του συστήματος θα έχει αυτή τη στόχευση. «Θα μπορεί οιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τον ασθενή σε δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας να βλέπει πόσο καιρό παίρνει αγωγή, τι είδους είναι η αγωγή, πόσες φορές έχει νοσηλευτεί, αν υπάρχουν εκτιμήσεις, ώστε να κάνει σωστό navigation του ασθενούς μέσα στις υπηρεσίες της υφιστάμενες και το παραπέμψει άμεσα στην κατάλληλη δομή και να προλάβει μια ενδεχόμενη επιδείνωση».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ