Bραζιλιάνοι ερευνητές ανέπτυξαν λειτουργικό ψωμί με δυνατότητα πρόληψης του άσθματος.

Η σύνθεσή του  περιγράφεται σε άρθρο στο περιοδικό Current Developments in Nutrition. Περιέχει Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, ένα στέλεχος μαγιάς μπύρας με προβιοτικές ιδιότητες, που έχει φανεί πως μειώνει συμπτώματα άσθματος σε ποντικούς.

Απαιτούνται νέες δοκιμές σε ανθρώπους.

Aσθενείς με άσθμα μπορούν να ωφεληθούν από κατανάλωση προβιοτικών χάρη στη σχέση με το εντερικό μικροβίωμα.

Ερευνητές του University of São Paulo περιέλαβαν S. cerevisiae UFMG A-905 σε φυσικά ζυμωμένο ψωμί για πρώτη φορά.

Για να αξιολογήσουν τη δυνατότητά του δοκίμασαν και συνέκριναν 3 είδη ψωμιού. Το πρώτο ήταν ζυμωμένο με μαγιά του εμπορίου, το δεύτερο με S. cerevisiae UFMG A-905 και το τρίτο με S. cerevisiae UFMG A-905 και μικροκάψουλες που περιείχαν ζωντανά S. cerevisiae UFMG A-905.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ζωντανή μαγιά σε κάψουλα για να βελτιωθεί η προβιοτική βιωσιμότητα και δραστηριότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του ψησίματος.

Οι μικροκάψουλες προστατεύουν βιοενεργές και προβιοτικές ουσίες βελτιώνοντας τη σταθερότητα, επιβίωση και βιοδιαθεσιμότητά τους.

Σε ποντικούς με άσθμα δόθηκαν για 27 ημέρες τα διαφορετικά είδη ψωμιού.

Στο τέλος του πειράματος, όσα έφαγαν ψωμί με S. cerevisiae UFMG A-905 είχαν λιγότερη φλεγμονή αεραγωγών και χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών άσθματος.

Σε ποντικούς που κατανάλωσαν το ψωμί με τη μαγιά σε μικροκάψουλα, η υπεραντίδραση των αεραγωγών και τα επίπεδα του βιοδείκτη IL17A μειώθηκαν επίσης.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά προηγούμενων ερευνών επιβεβαιώνοντας ότι ζωντανά S. cerevisiae UFMG A-905  μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη άσθματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα 2 είδη ψωμιού ζυμωμένου με S. cerevisiae UFMG A-905 εμπόδισαν την εμφάνιση άσθματος σε ποντικούς, που σε συνδυασμό με αποτελέσματα άλλων ερευνών δείχνει ότι αυτή η μαγιά έχει πολύ σταθερή επίδραση και φαίνεται ικανή να καταπολεμά το άσθμα.

Αν και υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα, επόμενο βήμα είναι η κλινική δοκιμή.

Πηγές:
Current Developments in Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών