Έξαρση κρουσμάτων λιστερίωσης από κατανάλωση προϊόντων ψαριού σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταγράψει οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση αναφέρουν πως μεταξύ του 2012 και του 2024 έχουν καταγραφεί 73 κρούσματα σε: Βέλγιο (5), Τσεχία (1), Γερμανία (39), Φινλανδία (2), Ιταλία (1), Ολλανδία (20) και Ηνωμένο Βασίλειο (5), καθώς και 14 θάνατοι.

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν την πιο πληγείσα ομάδα πληθυσμού. Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν ότι κατανάλωσαν προϊόντα ψαριών πριν από την ασθένεια.

Μεταξύ 73 κρουσμάτων, εντοπίστηκε η υποομάδα 1 "My2" με 38 κρούσματα σε έξι χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποομάδα 1 "My2" περιλαμβάνει 83 μη ανθρώπινες απομονώσεις, εκ των οποίων 48 αφορούν τρόφιμα και έξι αντιστοιχούν σε 37 προϊόντα ψαριών και 12 παραγωγούς ψαριών (σε έξι χώρες της ΕΕ και μία τρίτη χώρα).

Οι επιδημιολογικές πληροφορίες και οι πληροφορίες ιχνηλασιμότητας δεν επέτρεψαν τον εντοπισμό ενός ενιαίου κοινού σημείου και στην ιχνηλασιμότητα όλων των προϊόντων, ενώ πέντε χώρες ανέφεραν εφαρμογή μέτρων ελέγχου.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το στέλεχος έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, με τα προϊόντα ψαριών να είναι ο φορέας μολύνσεων.

Το ECDC καλεί τους υπεύθυνους να είναι σε ετοιμότητα και να εφαρμόζουν διορθωτικά μέτρα στις εγκαταστάσεις όπου ανιχνεύεται η μόλυνση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος).

Προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών