Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ισχυρή σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και νοητικής εξασθένησης, με τη σοβαρή απώλεια ακοής να αυξάνει τον κίνδυνο της δεύτερης έως 5 φορές.

Ο Dr. Nicholas Deep, χειρουργός στη Mayo Clinic, εξηγεί την επίδραση που έχουν τα κοχλιακά εμφυτεύματα σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο άνοιας.

Όπως εξηγεί, καθώς κάποιος κοπιάζει περισσότερο για να ακούσει, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί επιπλέον νοητικούς πόρους, απλώς για να ακούσει και να καταλάβει τις λέξεις και τις προτάσεις. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό για τον εγκέφαλο. Παρομοίως, αν δεν διεγερθεί η ακουστική οδός, αυτές οι συνάψεις γίνονται πιο ασθενείς με τον καιρό. Μπορούν ακόμα και να αρχίσουν να συρρικνώνονται και αυτό μπορεί επίσης να επιταχύνει τη νοητική εξασθένηση.

Η σοβαρή απώλεια ακοής μπορεί να αυξήσει κατά 5 φορές τον  κίνδυνο άνοιας. Όμως, είναι τροποποιήσιμος παρόντας κινδύνου.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις ανάλογα με τον βαθμό απώλειας της ακοής.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, ένα κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια συσκευή που αποκαθιστά την ακοή σε ασθενείς με προχωρημένη απώλεια ακοής παρακάμπτοντας τα τριχωτά κύτταρα στο έσω ους που έχουν βλάβη και δίνοντας άμεση διέγερση στο ακουστικό νεύρο.

Το κοχλιακό εμφύτευμα βελτιώνει τη σαφήνεια του λόγου κάνοντας πιο εύκολη τη συζήτηση.

Ο Dr. Deep σημείωσε ότι γνωρίζουμε πως η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής, είτε με ακουστικά βοηθήματα είτε με κοχλιακά εμφυτεύματα, έχει μεγάλα οφέλη στην ποιότητα ζωής βελτιώνοντας την ανεξαρτησία και μειώνοντας την απομόνωση.

Ενδεχομένως, μπορεί ακόμα και να μειώσει το ρυθμό νοητικής εξασθένησης σε όσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρόσφατη μεγάλη προοπτική δοκιμή, έδειξε ότι σε ηλικιωμένους με κίνδυνο νοητικής εξασθένησης, η χρήση ακουστικών βοηθημάτων για 3 χρόνια μείωσε τη νοητική εξασθένηση κατά 48%.

Επομένως, υπογραμμίζει τη σημασία της ακοής και της ικανότητας να διατηρείται υγιής νοητική λειτουργία, κατέληξε ο Dr. Deep.

Πηγές:
Mayo clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
264 κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο