Η χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού στην ιστορία της Βραζιλίας συνεχίζεται.

Από την αρχή του έτους, περισσότερα από 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του δάγκειου πυρετού έχουν καταγραφεί στη χώρα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μεγαλύτερης επιδημίας το 2015, καταμετρήθηκαν περίπου 1,6 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνολικά επιβεβαιώθηκαν 4.019 θάνατοι λόγω μόλυνσης από δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πέρυσι στο σύνολό του, σημειώθηκαν 1.179 θάνατοι. Επιπλέον 2.837 ύποπτα κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η νόσος κορυφώθηκε τον Μάρτιο με περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια κρούσματα και έκτοτε παρουσιάζει μείωση. Τον Απρίλιο, ο αριθμός παρέμεινε υψηλός σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια κρούσματα - από τον Μάιο και μετά, η μετάδοση επιβραδύνθηκε σε περίπου 990.000 κρούσματα.

Το έναυσμα για την αύξηση είναι πιθανό να ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κουνούπι του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti), το οποίο μεταδίδει τον ιό του δάγκειου πυρετού, μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα καλά.

Ο δάγκειος πυρετός - που μερικές φορές αποκαλείται "νόσος των σπασμένων οστών" λόγω του πόνου - είναι ευρέως διαδεδομένος στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ωστόσο, δεν αρρωσταίνει κάθε μολυσμένο άτομο και η πορεία της νόσου είναι συχνά ήπια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου