Η χρήση διαφόρων τύπων αλκοόλ είναι τόσο βαθιά ριζωμένη πολιτισμικά που δύσκολα αλλάζει σε μια χώρα σε διάστημα 20 ετών.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης για τις συνήθειες κατανάλωσης αλοκοόλ στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό "Addiction".
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε συνολικά έξι διαφορετικούς τύπους συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Αυστρία, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ένα συγκριτικά υψηλό επίπεδο κατανάλωσης μπύρας, όπως αναφέρεται.
Η συνολική ποσότητα καθαρού αλκοόλ στις ομάδες δεν διέφερε τόσο πολύ: κυμαινόταν από 9,2 λίτρα στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπου υπάρχει κυρίως κατανάλωση κρασιού, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, και 12 λίτρα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, όπου καταναλώνονται τόσο οινοπνευματώδη όσο και άλλα αλκοολούχα ποτά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αυστρία, για παράδειγμα, είναι μία από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση μπύρας και συγκριτικά χαμηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Η Ελβετία δεν συμπεριελήφθηκε στη μελέτη. Υπάρχουν επίσης χώρες με πολλή μπύρα, πολλά οινοπνευματώδη ποτά και συχνές κραιπάλες, όπως η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία.
Στις χώρες της πέμπτης κατηγορίας, υπάρχουν πολλοί αντι-αλκοολικοί, αλλά και πολλά αλκοολούχα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας. Τέλος, η μελέτη αναφέρει μια ομάδα στην οποία ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανθρώπων πίνει αλκοόλ, συχνά σε σημείο μέθης: Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία.
Αυτές οι ομάδες χωρών ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές κατά τα έτη 2000, 2010, 2015 και 2019, γράφει η διεθνής ερευνητική ομάδα. "Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι μια περιοχή με ξεχωριστές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα και επομένως είναι δύσκολο να αλλάξουν".
Ωστόσο, ήταν αξιοσημείωτο ότι το 2000 υπήρχε μια επιπλέον ομάδα στην οποία καταναλώνονταν σχετικά λίγο αλκοόλ - και η οποία αργότερα εξαφανίστηκε και πάλι.
Τέσσερις από αυτές τις χώρες - η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισλανδία και η Σουηδία - είχαν τότε τους αυστηρότερους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μεταξύ του 2000 και του 2010, και οι τέσσερις χώρες χαλάρωσαν τους περιορισμούς τους.
Καθώς οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ εξακολουθούν να συνδέονται στενά με το φορτίο των ασθενειών και τη θνησιμότητα, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αλλάξουν τα στάνταρ πρότυπα μάθησης. "Τα μέτρα για το αλκοόλ και την αλλαγή αυτή είναι διαθέσιμα και θα πρέπει να εξεταστούν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας