Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, έχει προκηρύξει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στις 10 το πρωί, οι γιατροί πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη - όπως χαρακτηρίζουν - ρύθμιση για την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών.

Όπως καταγγέλλουν, μετά από πρόταση του ΚΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας θέσπισε εξετάσεις για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητας.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ τον καλεί να εξηγήσει "γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ, διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα", όπως αναφέρουν.

Οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης, σημειώνοντας πως υποβαθμίζει το πτυχίο Ιατρικής και δημιουργεί γιατρούς πολλών ταχυτήτων.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ζητάμε τώρα από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την πρόταση που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπας για παραβίαση της σειράς αναμονής για ειδικότητα μέσω ποσόστωσης και εξετάσεων.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κλινικών και φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό".

ΟΕΝΓΕ

Με ανακοίνωσή του, το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει, επίσης, λόγο για "απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και 'εξετάσεων'"

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. "Όπως και στο παρελθόν παρόμοιες αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά,έτσι και τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό", σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα