Μία από τις επιτυχίες της σύγχρονης εποχής που συχνά παραβλέπονται είναι η καινοτομία της ταχύτητας φωτός στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία φαίνεται εύκολα στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας είναι ένα άλλο παράδειγμα. Το 1990, συνέβησαν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι που μπορούσαν να προληφθούν. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφει έκθεση της UNICEF αναφορικά με τις κύριες αιτίες θανάτου το 2022 για παιδιά κάτω των πέντε ετών η οποία δημοσιεύτηκε το 2024.

Σχεδόν ένας στους πέντε θανάτους συνέβη επειδή το μωρό γεννήθηκε πολύ νωρίς, πριν συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης.

Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη αιτία θανάτου.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι υποδομές υγείας δεν είναι βέλτιστες, τα μισά από τα μωρά που γεννιούνται δύο μήνες νωρίτερα δεν επιβιώνουν. Τα ίδια πρόωρα μωρά σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν όλα επιβιώνουν. Αυτό υποδεικνύει πόσο μεγάλη υποστήριξη νεογνών (πρόσβαση στη ζεστασιά, θηλασμός και βασική φροντίδα λοιμώξεων) μπορεί να μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα.

Η πνευμονία είναι μια άλλη σημαντική αιτία θανάτων κάτω των πέντε ετών. Είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και είναι εξαιρετικά μεταδοτική: μέσω του αέρα, των υγρών και των μολυσμένων επιφανειών. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας.

Ωστόσο, η πνευμονία που προκαλείται από βακτήρια είναι επίσης εξαιρετικά θεραπεύσιμη μέσω αντιβιοτικών χαμηλού κόστους και μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο (PCV).

Συνολικά, οι πρόωροι τοκετοί και η πνευμονία προκαλούν σχεδόν έναν στους τρεις θανάτους παιδιών που μπορούν να προληφθούν.

Ακολουθούν ως βασικές αιτίες θανάτου στα παιδιά η ασφυξία 12%, η Ελονοσία 9%, η Διάρροια 9%, οι Συγγενείς Ανωμαλίες 8%, οι Τραυματισμοί 5%, η Σήψη 3%, η Φυματίωση 3% και λοιποί λόγοι 19%. 

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/what-causes-preventable-child-deaths/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ