Η προχωρημένη ηπατική νόσος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία απώλειας ετών εργασίας, καθώς συχνά προσβάλλει νέους ασθενείς.

Μια ερευνητική ομάδα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης προσδιόρισε συγκεκριμένη τιμή κατωφλίου για μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένων εξετάσεων.

Έχει αποδειχθεί ότι οι μη επεμβατικές εξετάσεις παρέχουν συγκρίσιμες πληροφορίες με τις ελάχιστα επεμβατικές.

Οι μελέτες έχουν δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά "Hepatology" και "Journal of Hepatology".

Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου, οι μελέτες παρέχουν μια βάση για την προώθηση της υγείας του ήπατος μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής III (Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας) με επικεφαλής τους Georg Semmler, Lukas Hartl, Mathias Jachs και Mattias Mandorfer ανέλυσε αρκετές χιλιάδες άτομα από τη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ για να καθορίσει μια τιμή κατωφλίου για τη βαθμολογία FIB-4, η οποία αντιστοιχεί σε ακαμψία ήπατος 10 kPa - δηλαδή μια προχωρημένη ηπατική νόσο.

Οι πάσχοντες είχαν μαζικά αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως κοιλιακό υγρό, αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα και σύγχυση.

Οι προηγούμενες τιμές κατωφλίου δεν ήταν πιθανώς αρκετά συγκεκριμένες ή ευαίσθητες, πράγμα που σήμαινε ότι πάρα πολλοί υγιείς άνθρωποι καταγράφονταν λανθασμένα ή οι πάσχοντες παρακάμπτονταν, δήλωσαν οι Semmler και Hartl.

Στη δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι οι μη επεμβατικές εξετάσεις - μέτρηση της ηπατικής ακαμψίας και/ή εξετάσεις αίματος - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του ατομικού κινδύνου συγκριτικά καλά με τον ελάχιστα επεμβατικό προσδιορισμό της κλίσης πίεσης της ηπατικής φλέβας.

Η μέτρηση που απαιτείται μέχρι σήμερα, από την άλλη πλευρά, "απαιτεί πάνω απ' όλα μεγάλη ιατρική τεχνογνωσία, η οποία δεν είναι ευρέως διαθέσιμη", λέει ο Jachs.

Πηγές:
Hepatology - Journal of Hepatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας