Νέα έρευνα του UCLA Health επιβεβαιώνει ότι το Tai Chi και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να μειώσουν την αυπνία σε γυναίκες που επιζούν από καρκίνο μαστού, ενώ επίσης μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν επιπλέον οφέλη μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την άμυνα κατά των ιών.

Η χρόνια αυπνία είναι ένα από τα πιο έντονα συμπτώματα γυναικών που επιζούν από τον καρκίνο και θέτει προβλήματα όπως κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Η νέα έρευνα στο Brain, Behavior, and Immunity, συνέκρινε τις 2 θεραπείες σε 90 επιζήσασες από καρκίνο μαστού χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος για 15 μήνες για να εντοπιστούν αλλαγές σε δείκτες φλεγμονής.

Η μελέτη έδειξε ότι το Tai Chi οδήγησε σε πιο σημαντική μείωση της φλεγμονής έναντι της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Στη δεύτερη ομάδα οι συμμετέχουσες είχαν μεγαλύτερες γονιδιακές μεταγραφές κατά των ιών που πιθανόν βελτιώνουν την άμυνα έναντι των λοιμώξεων. 

Ελήφθησαν δείγματα αίματος από επιζήσασες από έρευνα του Tai Chi έναντι γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της αυπνίας και στην ύφεση.

Δείγματα αίματος συλλέχτηκαν από το 2008 έως το 2012 από 90 συμμετέχουσες πριν την αγωγή και σε διαστήματα 2, 3, 6 και 15 μηνών.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν είτε να κάνουν Tai Chi σε εβδομαδιαία βάση είτε συνεδρίες 120 λεπτών για 3 μήνες.

Αναλύσεις δειγμάτων αίματος από το διάστημα των 15 μηνών έδειξε ότι όσες συμμετείχαν στο Tai Chi εμφάνισαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής.

Τα δείγματα από την ομάδα γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση στη γονιδιακή μεταγραφή κατά των ιών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αποτελεσματική αγωγή της αυπνίας έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των δυο μεθόδων.

 

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα