Μια νέα, πιο επικίνδυνη παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων  εξαπλώνεται επί του παρόντος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη μετάδοση, αυξημένη θνησιμότητα και υψηλό ποσοστό αποβολών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το παθογόνο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και διεθνώς.

Ένα νέο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στα σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), της Ρουάντα και του Μπουρούντι.

Αυτή η νέα παραλλαγή δείχνει να είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες μορφές με διάφορους τρόπους, καθώς εξαπλώνεται πιο εύκολα και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές νοσήσεις και θανάτους σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και σε αποβολές.

Ο John Claude Udahemuka από το Πανεπιστήμιο της Ρουάντα και η καθηγήτρια Trudie Lang, διευθύντρια του Παγκόσμιου Δικτύου Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι είναι και οι δύο μέλη της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το νέο στέλεχος του ιού, ανέφεραν τα παραπάνω σε  σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Βρετανικό Κέντρο Επιστημονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η επιδημία πλήττει μια ευάλωτη, δύσκολα προσβάσιμη συνοριακή περιοχή, εξαπλώνεται εκεί και θα μπορούσε επίσης να εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα, προειδοποιούν οι δύο ειδικοί.

Η ευλογιά προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων του γένους Orthopoxvirus, ο οποίος μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός του περιβλήματος DNA συγγενεύει με τους κλασικούς ιούς της ευλογιάς και τους ιούς της ευλογιάς των αγελάδων. Εμφανίζεται σε δύο γενετικά διαφορετικές κλάσεις, οι οποίες διαφέρουν ως προς την παθογένειά τους, με την κλάση Ι να θεωρείται πιο παθογόνος και να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από την κλάση ΙΙ.

Οι ιοί της κλάσης ΙΙ ήταν υπεύθυνοι για την παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων το 2022.

Το νέο στέλεχος αποτελεί παραλλαγή της κλάσης Ι και είναι πλέον γνωστό και ως κλάση Ib. Ο ιός είχε προσελκύσει την προσοχή επειδή σε μια επιδημία στο Νότιο Κίβου είχε παρατηρηθεί αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων και ο τρόπος μετάδοσης είχε αλλάξει (όλο και περισσότερο σεξουαλικός), αναφέρει ο Udahemuka. Τα τεστ - PCR για τον ιό αποδείχθηκαν επίσης αρνητικά παρά τα σαφή συμπτώματα.

Ο λόγος για αυτό ήταν μια μετάλλαξη στην περιοχή που απαιτείται για την ενίσχυση του DNA στο τεστ - PCR.

"Τα συμπτώματα διήρκεσαν περισσότερο και ήταν πιο σοβαρά από ό,τι πριν", δήλωσε η Lang.

Τα εξανθήματα σε όλο το σώμα είναι τυπικά. Η θνησιμότητα με το νέο στέλεχος εκτιμάται στο 5% στους ενήλικες και στο 10% στα παιδιά. Επιπλέον, παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός αποβολών και μολύνσεων του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, συνολικά 7851 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκαν στη ΛΔΚ το 2024 έως τις 26 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων 384 θανάτων (ποσοστό θνησιμότητας 4,9%).

Τα παιδιά είναι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο και ειδικότερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αντιπροσωπεύουν το 39% όλων των κρουσμάτων και το 62% όλων των θανάτων.

Το 70% των κρουσμάτων αναφέρθηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια