Νέα παράταση δόθηκε στην ισχύ των αντικινήτρων για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό.

Η ισχύς τους έπρεπε να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, αλλά με νέα απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα ξεκινήσει (εκτός απροόπτου) στις αρχές του 2025.

Στη νέα απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, προβλέπεται παράταση στα κίνητρα και αντικίνητρα προς τους γιατρούς για μη τήρηση της διαδικασίας παραπομπών.

Στα αντικίνητρα προς τους πολίτες για μη επιλογή προσωπικού γιατρού περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα και σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού συμμετοχής.

Για τους μη εγγεγραμμένους σε "προσωπικό γιατρό" προβλέπεται η εξέταση σε νοσοκομεία μόνον των έκτακτων περιστατικών.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε προσωπικό γιατρό έχουν εγγραφεί 5.022.691 πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες 1.560.227 θέσεις.

Το σύνολο των προσωπικών γιατρών που συμμετέχουν είναι 3.528, εκ των οποίων οι 1.315 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 2.213 γιατροί δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Γιατροί

Στους γιατρούς προβλέπεται αξιολόγηση της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της παράβασης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:

  • Πρόστιμο κυμαινόμενο από 100 έως 30.000 ευρώ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.
  • Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως ένα έτος.

Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει, μέσα σε 30 μέρες από την κοινοποίησή της, προσφυγή, ενώπιον του διοκητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια