Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση τείνουν να εμφανίζουν τα πρώτα τους συμπτώματα μεταξύ 20 και 40 ετών. Από νωρίς, τα συμπτώματα βελτιώνονται, αλλά μετά επανέρχονται. Αυτό ονομάζεται υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση και είναι ο πιο κοινός τύπος που έχουν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης.

 Αρχικά συμπτώματα

Η πολλαπλή σκλήρυνση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει κατά λάθος φλεγμονή που καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Η επίθεση αυτή προκαλεί βλάβες, που δυσκολεύουν τα σήματα να ταξιδεύουν μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας.

Ένα πρόβλημα όρασης που ονομάζεται οπτική νευρίτιδα είναι επίσης ένα από τα πρώτα σημάδια της σκλήρυνσης.

Συμβαίνει όταν η φλεγμονή καταστρέφει το νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλό σας. Η οπτική νευρίτιδα επηρεάζει συνήθως το ένα μάτι, αλλά μπορεί να συμβαίνει και στα δύο μάτια. Μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Απώλεια όρασης στο ένα μάτι
  • Χρώματα που φαίνονται θαμπά
  • Πόνος στο μάτι σας, ειδικά όταν το μετακινείτε

 Άλλα πρώιμα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης είναι:

  • Κούραση
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  • Αδύναμοι μύες
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Προβλήματα με τον έλεγχο στην τουαλέτα
  • Δυσκολία στην κίνηση του σώματός σας

Συναισθηματικές αλλαγές και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι συχνή σε άτομα με πολαπλή σκλήρυνση. Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Η βλάβη στις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο επηρεάζει επίσης τα συναισθήματα. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και ορισμένα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται για την διαχείρισης της πολλαπλούς σκλήρυνσης.

 Κούραση

Αυτό είναι συχνά το πιο κοινό σύμπτωμα της σκλήρυνσης. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν σωστό βραδινό ύπνο. Η κόπωση της σκλήρυνσης είναι πιο σοβαρή από την κανονική κόπωση και μπορεί να επιδεινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα. Η κούραση μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο να εργαστείτε και να φέρετε σε πέρας άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

 Προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμότητα

Η σκλήρυνση μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στη ζέστη. Συμπτώματα όπως θολή όραση, κούραση και μυϊκή αδυναμία μπορεί να επιδεινωθούν όταν έξω κάνει ζέστη ή όταν έχετε πυρετό. Μόλις ξεκουραστείτε και κρυώσετε, αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα θα υποχωρήσουν.

 Μυϊκή δυσκαμψία και σπασμοί

Οι μύες σας μπορεί να είναι δύσκαμπτοι ή να συσπώνται. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν το περπάτημα αν οι μύες που πλήττονται είναι στα πόδια σας.

 Σεξουαλικά προβλήματα

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα στις γυναίκες και προβλήματα στύσης στους άνδρες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να χάσουν την αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα, να έχουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και να δυσκολεύονται να φτάσουν στον οργασμό.

 Προβλήματα κατάποσης

Η σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει τους μύες στο στόμα και το λαιμό σας. Η αδυναμία σε αυτούς τους μύες θα μπορούσε να σας δυσκολέψει να μασήσετε και να καταπιείτε. Μπορεί να αισθάνεστε ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό σας ή μπορεί να βήχετε όταν τρώτε ή πίνετε.

 Προβλήματα σκέψης και ομιλίας

Μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε νέα πράγματα, να κάνετε σχέδια, να εστιάσετε και να βρείτε τις σωστές λέξεις. Η σκέψη σας μπορεί να είναι αργή και η μνήμη σας μπορεί να είναι πιο θολή. Οι περισσότερες από αυτές τις ψυχικές αλλαγές είναι ήπιες. Λιγότερο συχνά η σκλήρυνση προκαλεί προβλήματα αρκετά σοβαρά ώστε να εμποδίζει την εργασία.

Συμπτώματα σκλήρυνσης στους άνδρες

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι αν είστε άνδρας, μπορεί να έχετε διαφορετικά συμπτώματα από τις γυναίκες. Μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα κίνησης, όπως δυσκολία στο περπάτημα και την εργασία με τα χέρια σας, αλλά λιγότερη κούραση και άγχος. Συνολικά, η σκλήρυνση επιδεινώνεται γρηγορότερα και προκαλεί μεγαλύτερη αναπηρία σε άνδρες.

Συμπτώματα σκλήρυνσης στις γυναίκες

Αν είστε γυναίκα, έχετε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχετε από σκλήρυνση σε σχέση με τους άνδρες. Η σκλήρυνσή σας μπορεί να εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία και να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Το άγχος και η κόπωση είναι πιο κοινά συμπτώματα για γυναίκες με σκλήρυνση. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης όπως η κόπωση και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης τείνουν επίσης να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι σπάνιο να εμφανιστεί υποτροπή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής με πολλαπλή σκλήρυνση;

Η σκλήρυνση από μόνη της δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά επιπλοκές όπως η πνευμονία, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και η δυσκολία στην κατάποση μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής. Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ατόμων με σκλήρυνση είναι 5-10 χρόνια μικρότερο από ό,τι σε άτομα χωρίς αυτό.

Το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τύπο της σκλήρυνσης. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν 78 χρόνια, σε σύγκριση με 71 χρόνια για την πρωτοπαθή-προϊούσα σκλήρυνση.

Αλλά οι νέες θεραπείες βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο με αυτή την ασθένεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενεργοποίηση διαγνωστικού πρωτοκόλλου
Φύλακες άγγελοι κατ' οίκον για παιδιά με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας
Πέντε χρόνια μέχρι τη διάγνωση για άτομα που ζουν με σπάνια πάθηση