Ο αθλητισμός αποδεικνύεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας έδειξε ότι η ειδική προπόνηση σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτρέψει τη νευρική βλάβη.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "JAMA Internal Medicine", οι ερευνητές έβαλαν καρκινοπαθείς να πραγματοποιούν προπονήσεις διάρκειας 15 έως 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους.

Οι προπονήσεις αυτές μπόρεσαν να μειώσουν την εμφάνιση νευρικής βλάβης κατά 50 έως 70%, όπως έδειξε η σύγκριση σε διάστημα πέντε ετών με μια ομάδα ελέγχου στην οποία οι ασθενείς δεν ολοκλήρωσαν τέτοια προπόνηση.

"Οι δυνατότητες της σωματικής δραστηριότητας υποτιμώνται σε μεγάλο βαθμό", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Fiona Streckmann, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βασιλείας σχετικά με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συνεδρίες άσκησης είχαν και άλλα οφέλη: βελτίωσαν την υποκειμενικά αντιλαμβανόμενη ποιότητα ζωής και έκαναν λιγότερο αναγκαίες τις δυσμενείς μειώσεις της δόσης των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Η νευρική βλάβη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα με τη χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, εμφανίζεται στο 70-90% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με τα φάρμακα οξαλιπλατίνη ή οξαλιπλατίνη ή αλκαλοειδή της Vinca.

Στους μισούς περίπου από τους προσβεβλημένους, εξαφανίζονται και πάλι μετά τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά στο υπόλοιπο 50% επιμένουν. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό ως περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από χημειοθεραπεία.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης ΥΠΕ
Σε έλλειψη 217 + 46 φάρμακα: 41 νοσοκομειακά, 7 σκιαγραφικά, 1 εμβόλιο [κατάλογος]