Παρακλάδι του EMVO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων) σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί στη χώρα πριν από τέλη του έτους.  Ο λόγος είναι η λερναία ύδρα ή αλλιώς πλαστά φάρμακα που έχουν αναρριχηθεί στην Ευρώπη στην 7η θέση με τζίρο που ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ. Νούμερο που φαίνεται να αυξάνει ραγδαία τα επόμενα χρόνια, με τις ευλογίες των διαδικτυακών ιστοσελίδων που κρύβουν από πίσω εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την ανεπάρκεια των κυβερνητικών ελέγχων αλλά και τον πόνο και την ανησυχία των ασθενών να βρουν τα φάρμακα τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές  έχουν εξελιχθεί σε χρυσωρυχεία.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται και με την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού έχει αναλάβει την προσέγγιση στελεχών της αγοράς προκειμένου να ανατεθεί - μετά και την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας - η διεύθυνση του νέου αυτού Οργανισμού. Πληροφορίες λένε ότι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με παράγοντα και γνώστη της αγοράς του Φαρμάκου, ώστε να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν. 

Την υψηλή εποπτεία αυτού του Οργανισμού, όπως μας ανέφερε η πηγή μας,  θα την έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά τις κατευθύνσεις και τις εντολές ελέγχου θα τις λαμβάνει από τα ελληνικά θεσμικά όργανα πολυεθνικών και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Εμπλοκή στο όλο εγχείρημα θα έχουν και οι φαρμακαποθήκες

Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο έλεγχος αυτός θα αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μόνο, τα οποία πάνω στις συσκευασίες τους θα φέρουν ένα νέο κωδικό ως δικλείδα ασφαλείας ότι αυτά είναι ασφαλή προς διάθεση στο ευρύ κοινό και τις δημόσιες δομές. Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένονται ανακοινώσεις ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. 

Διασφάλιση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Αγοράς

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO) είναι ένας βελγικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξασφάλιση της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού από παραποιημένα φάρμακα.

Τα ιδρυτικά του ενδιαφερόμενα μέρη είναι η EFPIA (Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων), η Medicines for Europe (The European Generic and Biosimilar Medicines Association), η PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union), η GIRP (The European Healthcare Distribution Association) και η Affordable Medicines Europe (πρώην EAEPC). Οι θυγατρικοί ενδιαφερόμενοι της EMVO είναι η EAHP (Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών) και η HOPE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσοκομείων και Υγείας).

Η EMVO έχει λάβει εντολή από τους ενδιαφερόμενους φορείς να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το European Hub. Ο κύριος σκοπός του European Hub είναι να αποθηκεύει κύρια δεδομένα και να λειτουργεί ως πύλη για τη μετάδοση δεδομένων των κατασκευαστών στα εθνικά συστήματα. 

Έχει αναλάβει, επίσης, την ευθύνη για την προώθηση του σχηματισμού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVS). Το EMVS είναι σύμφωνο με την Οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (FMD) της ΕΕ και τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (DR). 

Στην 7η θέση της Ευρώπης ο τζίρος των πλαστών φαρμάκων  

Τα "πλαστά" φάρμακα αναρριχήθηκαν στην 7η θέση στην Ευρώπη, ενώ η αξία των παραποιημένων προϊόντων έφτασε στα 120 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση των τελωνειακών αρχών της Ευρώπης, πλέον τα πλαστά φάρμακα απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κατασχέσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς αφορούν πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα, αναλγητικά, αντι-οιστρογόνα, αντι-ιικά, αντιισταμινικά, αγχολυτικά και ψυχιατρικά σκευάσματα, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, αναβολικές ουσίες, ρυθμιστές μεταβολισμού, καθώς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για HIV και άλλες λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη, η Κίνα, η Ινδία και η Σιγκαπούρη ήταν οι βασικότερες χώρες προέλευσης των επικίνδυνων αυτών σκευασμάτων το 2019, ενώ το 2020 η Σιγκαπούρη και η Ινδία αντικαταστάθηκαν από την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό από το Βιετνάμ. Το Ιράν, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, προσδιορίζονται ως σημεία διέλευσης για τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα που προωθούνται στην ΕΕ. 

Όμως, τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα διαφημίζονται ευρέως και προσφέρονται προς πώληση στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι διαδικτυακές πωλήσεις συνήθως περιλαμβάνουν πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες και κρυπτονομίσματα. Το διαδικτυακό εμπόριο προσφέρει στα εγκληματικά δίκτυα κάποια λειτουργική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογραφημένης κίνησης email και των εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.

Επιχείρηση "Ασπίδα"

Μεταξύ του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, η Europol υλοποίησε την επιχείρηση Ασπίδα με στόχο την κατάσχεση πλαστών και παραποιημένων φαρμάκων, καθώς και ουσιών ντόπινγκ. Η επιχείρηση διεξήχθη από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ στην προσπάθεια συμμετείχαν 27 χώρες (19 κράτη μέλη και 8 τρίτες χώρες) η OLAF αλλά και εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα. 

Η επιχείρηση οδήγησε στη διακοπή 25 "εγκληματικών δικτύων" που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 700 συλλήψεις και κατασχέσεις περισσότερων από 25 εκατ. αντικαρκινικών φαρμάκων, σκευασμάτων για τη στυτική δυσλειτουργία, ψευδοεφεδρίνη, διάφορες ουσίες ντόπινγκ, αναλγητικά, αντιοιστρογόνα, αντιιικά, υπνωτικά, αντιισταμινικά και αγχολυτικά.

Οι κατασχέσεις ανήλθαν σε σχεδόν 73 εκατ. τεμάχια. Επιπλέον, κατασχέθηκαν 10 εργαστήρια, έκλεισαν 453 ιστότοποι και παρακολουθήθηκαν άλλοι 4009. Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν επίσης 536 επιθεωρήσεις ντόπινγκ σε 650 αθλητές. 

Παράλληλα, κατασχέθηκαν σχεδόν 33 εκατ. ιατρικές συσκευές, 8 τόνοι πρώτων υλών, χημικών και αντιικών και 70.000 λίτρα απολυμαντικά για προσωπική υγιεινή.   

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την COVID-19 ανέδειξε το γεγονός ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δεν αναγνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την παραμικρή αδυναμία ή έλλειψη συντονισμού για να ενισχύσουν την επιρροή τους. Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών αγαθών το 2019 ανήλθαν σε 119 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,8 % του συνόλου των αγαθών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους