Όταν περνάτε χρόνο στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες χτυπούν το δέρμα σας και ενεργοποιούν τη σύνθεση βιταμίνης D. Αυτή η βιταμίνη σας βοηθά όχι μόνο να αποθηκεύετε ασβέστιο και φώσφορο για γερά οστά, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην τόνωση της διάθεσης.

Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε, όμως; Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν 5-30 λεπτά, για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Βέβαια, ξέρουμε καλά ότι η υπερβολική έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και άλλες βλάβες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να καταστείλει τη φυσική άμυνα του δέρματός σας και να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να μάθετε πόσο ήλιο χρειάζεστε

Η έρευνα σχετικά με το πόσο ηλιακό φως χρειάζονται οι άνθρωποι —ιδιαίτερα χωρίς αντηλιακό— δεν έχει φτάσει ακόμα σε οριστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται συνήθως 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα χωρίς αντηλιακό για την προώθηση της σύνθεσης της βιταμίνης D. Να θυμάστε πως όταν φοράτε αντηλιακό δεν μπορείτε να συνθέσετε βιταμίνη D, συνεπώς μιλάμε αποκλειστικά για τις ώρες που θα βγαίνετε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό – όλες τις υπόλοιπες ώρες οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Την ίδια στιγμή, τα πράγματα περιπλέκονται, επειδή πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον ήλιο.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες για ηλιακό φως

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ήλιο χρειάζεστε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα συνολικά επίπεδα βιταμίνης D, το ιατρικό ιστορικό σας, την ηλικία και τον τόνο του δέρματος. Ακόμη και η γεωγραφική σας θέση μπορεί να παίξει ρόλο στις ανάγκες σας για φως του ήλιου. Για παράδειγμα, τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος χρειάζονται συνήθως περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να συνθέσουν βιταμίνη D. Την ίδια στιγμή, είναι πιο προστατευμένοι από ηλιακά εγκαύματα σε σχέση με τους πιο ανοιχτόχρωμους ανθρώπους.

Οφέλη άπό το φως του ήλιου

Εκτός από τις ικανότητές του για ενίσχυση της βιταμίνης D, ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου και στην τόνωση της διάθεσης, μεταξύ άλλων παραγόντων. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τονώνει τη διάθεση

Η λήψη αρκετού φωτός μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας. Όχι μόνο το φως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων κατάθλιψης, όπως η εποχιακή κατάθλιψη, αλλά μπορεί να μειώσει και την πιθανότητα κατάθλιψης.

Ρυθμίζει τον ύπνο

Η λήψη αρκετού φωτός μπορεί επίσης να ρυθμίσει τις ορμόνες του σώματός σας που επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας. Ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι πιο ευαίσθητος στο ηλιακό φως περίπου μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα και περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο. Επιπλέον, η έκθεση στο φως το πρωί πιθανότατα θα σας διευκολύνει να κοιμηθείτε το βράδυ και να παραμένετε σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόσληψης περισσότερου φωτός του ήλιου και της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα λιποκύτταρα κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας είναι ευαίσθητα στις ακτίνες του ήλιου και συρρικνώνονται όταν εκτίθενται σε αυτές. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος κατά τους χειμερινούς μήνες ή σε βόρειες περιοχές όπου υπάρχει λίγο ηλιακό φως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Παραμένει η αναστολή κυκλοφορίας για γενόσημα με προβληματικές βιο-ισοδυναμίες
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T