Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna λαμβάνει οικονομική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της γρίπης των πτηνών. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 176 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Moderna.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των δοκιμών ενός προπανδημικού εμβολίου με βάση το mRNA κατά του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1.

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ από την άνοιξη.

Τον Μάρτιο, οι αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο κρούσμα του ιού H5N1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Έκτοτε, περισσότερα από 130 κοπάδια έχουν μολυνθεί σε δώδεκα πολιτείες.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η επαφή με τον ιό σε πτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές μονάδες αυξάνει τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.

Πέρυσι, η Moderna ξεκίνησε μια δοκιμή του εμβολίου της κατά της γρίπης των πτηνών mRNA-1018 σε υγιείς ενήλικες.

Η μελέτη αυτή περιελάμβανε τόσο τον υπότυπο Η5 που κυκλοφορεί σήμερα στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή όσο και τον υπότυπο Η7 της γρίπης των πτηνών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται αργότερα φέτος.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, η οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης στο εμβόλιο κατά της CoViD της. "Η τεχνολογία εμβολίων mRNA προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα ανάπτυξης και παραγωγής, την επεκτασιμότητα και την αξιοπιστία στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19", εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel.

Η παραγωγή συμβατικών εμβολίων κατά της γρίπης μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα
Θετική γνωμοδότηση νέου φαρμάκου για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση