Αν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση), ο γιατρός σας πιθανότατα σας έχει ήδη πει ότι είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου σας. Το νάτριο – που βρίσκεται στο αλάτι των τροφών που καταναλώνουμε – αυξάνει και την ποσότητα διαθέσιμου αίματος στις αρτηρίες, αλλά και ταυτόχρονα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος να δυσχεραίνει. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Η προσπάθεια αποφυγής τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι το καλύτερο ξεκίνημα για να αντιμετωπίσετε την υπέρταση.

Είναι εύκολο να αποφύγουμε τις πιο κλασικές τροφές με πολύ αλάτι – όπως τα πατατάκια και άλλα παρόμοια αλμυρά σνακ. Το αλάτι, όμως, βρίσκεται παντού και δεν είναι τόσο απλό να το βγάλουμε από την ζωή μας. Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζεστε.

Αλλαντικά

Ζαμπόν, μπέικον - δεν έχει σημασία ποιο αλλαντικό θα επιλέξετε, επειδή τα επεξεργασμένα κρέατα είναι όλα φορτωμένα με αλάτι. Δύο φέτες μπέικον καλύπτουν περίπου το 1/3 της μέγιστης ποσότητας αλατιού που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια μέσα στην ημέρα.

Σάντουιτς

Τι είναι ένα σάντουιτς; Τα περιτυλίγματα μετράνε; Είναι μια αρκετά ευρεία κατηγορία, σίγουρα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πέρα από οτιδήποτε σε φρέσκο λαχανικό που μπορεί να μπει σε ένα σάντουιτς, η πλειονότητα των κλασικών συστατικών δεν είναι και τόσο φιλικά προς την αρτηριακή σας πίεση. Αρχικά είναι τα αλλαντικά που είπαμε, αλλά ακόμα κι αν βάλετε κομμάτια κρέατος (όπως στήθος κοτόπουλο), το να αγοράζετε ένα σάντουιτς από έξω σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πόσο επεξεργασμένα είναι τα συστατικά του. Μαγιονέζα, άλλες σως, σχεδόν ό,τι άλλο μπορείτε να βάλετε σε ένα σάντουιτς περιέχει αλάτι. Ακόμα και το...

...Ψωμί

Τα περισσότερα κατατάσσονται σταθερά στις πρώτες θέσεις θέση ως τρόφιμο που συνεισφέρει το περισσότερο νάτριο στην σύγχρονη διατροφή. Ακόμα και ορισμένα ψωμιά ολικής μπορεί σε μία φέτα τους να περιέχουν το αλάτι που ισοδυναμεί σε 20 τσιπς πατάτας.

Σούπα σε κονσέρβα

Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές, δεν χρειαζόμαστε πλέον αλάτι για τη διατήρηση των κονσερβοποιημένων προϊόντων – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κατασκευαστές σταμάτησαν να το κάνουν, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις τα τρόφιμα σε κονσέρβα να διατηρήσουν κάπως τη γεύση τους. Οι σούπες ειδικά σε κονσέρβα μπορεί να περιέχουν μέχρι και κοντά σε 1 γρ. αλατιού. Επίσης, όταν παίρνετε λαχανικά σε κονσέρβα (π.χ. φασόλια), είναι καλή ιδέα να τα ξεπλένετε πριν τα βάλετε στο φαγητό, για να απομακρύνετε ακόμα περισσότερο αλάτι.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση 7-13 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ σε αυτή την ποσότητα μπορεί να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης και δημιουργεί ανισορροπία στο αγγειακό φλεγμονώδες σύστημα. Ο περιορισμός του αλκοόλ θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην αρτηριακή σας πίεση.

Σάλτσες του εμπορίου

Φτιάξτε μόνοι σας καλύτερα. Οι έτοιμες σάλτσες που θα βρούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι ιδιαίτερα βολικές και να μας γλυτώνουν χρόνο, αλλά είναι και από τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα που μπορούμε να αγοράσουμε. Περιέχουν συνήθως τεράστιες ποσότητες αλατιού ανά κουταλιά, αλλά επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Συνεπώς και τις τρεις διατροφικές ομάδες που είναι ικανές να καταστρέψουν την υγεία μας.

Πίτσα

Μόνο μια φέτα κλασικής πίτσας τυρί-πεπερόνι μπορεί να περιέχει περισσότερο από το μισό του συνιστώμενου ορίου για νάτριο. Και η πτώση είναι αμελητέα στις χορτοφαγικές ή vegan επιλογές, οπότε ούτε από εκεί μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή ιδέα να το παρακάνουμε.

Ζαχαρούχα ροφήματα

Και για να ξεφύγουμε λίγο από το αλάτι. Αναψυκτικά και χυμοί είναι πράγματα που δεν έχουμε και τόση ανάγκη· δεν περιέχουν πολλά παραπάνω από κενές θερμίδες – ακόμα κι αν οι χυμοί προσφέρουν άφθονες βιταμίνες, αυτές οι βιταμίνες είναι άμεσα διαθέσιμες σε αμέτρητες τροφές. Η μείωση της ζάχαρης στην διατροφή σας είναι ακόμα ένα κλειδί για να ρίξετε την υπέρταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου