Η επιτροπή ανθρώπινων σκευασμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναγνωρίζει την ύπαρξη κινδύνου δευτεροπαθών κακοηθειών σε  ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ/.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται εφόρου ζωής για κακοήθειες προερχόμενες από τα Τ – κύτταρα.

Πρόκειται για έναν νέο καρκίνο, διαφορετικό από τον προηγούμενο, ο οποίος ξεκινά σε έναν τύπο λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ-κύτταρα) και ενδέχεται να εμφανιστεί μετά τη θεραπεία με φάρμακα υποδοχέα χιμερικού αντιγόνου των Τ-κυττάρων (CAR-Τ).

Η επιτροπή αξιολόγησε δεδομένα σε 38 περιστατικά με δευτεροπαθείς κακοήθειες προερχόμενες από τα Τ-κύτταρα συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος των Τ-κυττάρων και της λευχαιμίας, τα οποία αναφέρθηκαν μεταξύ περίπου 42.500 ασθενών οι οποίοι έχουν λάβει θεραπεία με φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ.

Δείγματα ιστών ελέγχθηκαν στα μισά περιστατικά, αποκαλύπτοντας την παρουσία δομής υποδοχέα χιμερικού αντιγόνου σε 7 περιστατικά. Αυτό υποδηλώνει ότι τo φάρμακο κυτταρικής θεραπείας CAR-T σχετιζόταν με εξέλιξη της νόσου.

Οι δευτεροπαθείς κακοήθειες με προέλευση από τα Τ-κύτταρα έχουν αναφερθεί εντός εβδομάδων και μέχρι αρκετά χρόνια κατόπιν της χορήγησης των φαρμάκων κυτταρικής θεραπείας CAR-Τ.

Τα φάρμακα κυτταρικής θεραπείας CAR – T ανήκουν σε έναν τύπο εξατομικευμένων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο, όπου ένας τύπος κυττάρων λευκών αιμοσφαιρίων (Τ- κύτταρα) επαναπρογραμματίζονται και ενείονται ξανά για να επιτεθούν στον καρκίνο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έξι φάρμακα αυτού έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιμετώπιση διαρροής λεμφικού αγγείου με μικρορομπότ
Γονιδιακή θεραπεία σταματά την κληρονομική σπαστική παραπληγία
Εκτός λειτουργίας για μία ώρα την Παρασκευή οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ