Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ) έχει ως  αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.  Μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού  Δικτιού Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, είναι 244 Δήμοι από όλη την χώρα,  τρεις  Περιφέρεις και ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών.

Για την ομαλή παροχή των υπηρεσιών του ΕΔΔΥΠΠΥ,  στον τομέα της πρόληψης και την ανάπτυξη προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, το 2014 ιδρύθηκε η ΔΟΜΗ των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ). Τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ αποτελούν για τον κάθε Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού, και για τον Δημότη την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική.»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε «Πιστεύουμε ότι η Καλύτερη Προοπτική για το Σύστημα Υγείας είναι η Πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας, και μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ, τα ΚΕΠ Υγείας, και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, δουλεύουμε καθημερινά για αυτό.

Στο Πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε δράση προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στο Δήμο Καλαμαριάς, δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας «Αγαπήστε τα αυτιά σας» σε συνεργασία με τους Δήμους Θέρμης, Ηρακλείου Αττικής, Σαρωνικού, και Χαλανδρίου, μαστογραφίες σε συνεργασία με τους  Δήμους Ιλίου, Ωρωπού και Μεγαρέων, δράση ευαισθητοποίησης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την Κατάθλιψη στο Δήμο Έδεσσας, πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας στο Δήμο Δράμας, δωρεάν προληπτικός έλεγχος φλεβών/αρτηριών στο Δήμο Νεμέας, καθώς και Εκπαιδευτικό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών –ΚΑΡΠΑ στο Δήμο Ηλιούπολης.

Αναλυτικότερα, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι το συχνότερο ανεύρυσμα και συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με τα ΚΕΠ υγείας του  Δήμο Καλαμαριάς διοργάνωσε στις 3,10 &17/6/2024 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. Συνολικά εξετάστηκαν  68 Πολίτες.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Τα ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, πραγματοποιήσαν δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας» στους Δήμους Θέρμης, Ηρακλείου Αττικής,  Σαρωνικού, και Χαλανδρίου. Συνολικά εξετάστηκαν 158 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 70 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας, και σε συνεργασία με το «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού» του Συλλόγου φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείο Αγ Ανάργυροι, και τους  Δήμους Ιλίου, Ασπροπύργου και  Ωρωπού διοργανώθηκαν  δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για 13 γυναίκες.

Η έγκυρη ευαισθητοποίηση και ο έγκαιρος προσυμπτωματικός έλεγχος για την κατάθλιψη, που προσφέρεται από την δομή των ΚΕΠ Υγείας, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αντιμετώπισή της. Σε συνεργασία με το Δήμο  Έδεσσας, μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας, εξετάστηκαν συνολικά 231 δημότες συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης της κατάθλιψης (κλίμακα κατά Zung.)

Η σπουδαιότητα της μέτρησης οστικής πυκνότητας, είναι μεγάλη για την υγεία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με το  Δήμο Δράμας, διοργάνωσαν στις 12-19/6/24 δωρεάν προληπτικό έλεγχο οστεοπόρωσης στο χώρο του ΚΕΠ Υγείας / Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και εξετάστηκαν συνολικά 221 άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 79 άτομα είχαν φυσιολογική μέτρηση, 121 άτομα βρέθηκαν με οστεοπενία και 21 άτομα με οστεοπόρωση.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Νεμέας και τον σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την χρόνια φλεβική νόσο με τίτλο «Φρόντισε ότι σε στηρίζει», εκδήλωση ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου, για τη χρόνια φλεβική νόσο. Συνολικά εξετάστηκαν  80 Δημότες

Το ΕΔΔΥΠΠΥ,  σε συνεργασία με το Δήμο Ηλιούπολης και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ, διοργάνωσε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, το εξαιρετικά χρήσιμο σεμινάριο Α’ Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές». Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν εντελώς δωρεάν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ενώ έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ιατρική κοινότητα, αναδεικνύει την σημασία της πρόληψης της υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι