Βόμβα στα θεμέλια της συνεργασίας μας με το Δημόσιο βάζει η διάταξη για το επιπλέον rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διακινούνται στα νοσοκομεία και περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία λένε παράγοντες της αγοράς.
Και συμπληρώνουν η συγκεκριμένη διάταξη μας έδειξε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην υπογραφή του Δημοσίου, το οποίο έως σήμερα επιλέγονταν από τις εταιρείες ως εγγύηση ότι θα λάβουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους, καθώς συμβάσεις που προέκυψαν μέσα από σκληρές, δαπανηρές και χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες τινάζονται στον αέρα.
Και για όσους δεν γνωρίζουν αναφέρουν οι πηγές μας:
- Στις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου οι εταιρείες να κερδίσουν το κάθε ένα προκηρυχθέν έργο χτυπιούνται αλύπητα μεταξύ τους ρίχνοντας τις τιμές και παραχωρώντας στο δημόσιο εκπτώσεις από 10% έως και 25%. Ποσοστά που εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, όπως αριθμός τεμαχίων, προϋπολογισμός του έργου, χρονική διάρκεια, χρόνος αποπληρωμής μεταφορικά έξοδα, απαίτηση τεχνικής υποστήριξης κ.λπ.
- Η εταιρεία που τελικά κερδίζει τον διαγωνισμό, δίνει τα χέρια με τον Δημόσιο Φορέα που ελέγχει το έργο που έχει προκηρυχθεί και υπογράφει μια συγκεκριμένη σύμβασή, η οποία θα πρέπει να τηρείται πιστά από τα συμβαλλόμενα μέρη. Η διάταξη "μπουρλότο", όμως όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τελικά όπως φαίνεται δεσμεύει τις εταιρείες αλλά όχι το κράτος το οποίο παρανομεί αλλάζοντας αιφνιδιαστικά τους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ που επίσης απαγορεύεται.
- Επιλέγουμε το Δημόσιο για να διασφαλίσουμε τα χρήματά μας, τα οποία όμως μπορεί να τα πάρουμε ακόμη και 1,5 χρόνο μετά για να μην μιλήσουμε για τα ατιμολόγητα υλικά. Ομως επιλέγαμε μέχρι τώρα την εγγύηση και την αξιοπιστία του κράτους, που πλέον αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη διαγράφονται.
- Στις συναντήσεις που έχουν γίνει με Φορείς του Κράτους είχαμε διαβεβαιώσεις ότι από 1 Ιουλίου 2024 θα έμπαινε σε πιλοτική εφαρμογή το Μητρώο Προϊόντων (εύρος τιμών, τεμάχια κ.α) με στόχο την πλήρη εφαρμογή του έως τα τέλη του έτους. Γεγονός που θα έδινε διαφάνεια στις προμήθειες των Νοσοκομείων (εξορθολογισμός της δαπάνης) αλλά και στις εταιρείες που διεκδικούν έργα. Αυτό το έργο ούτε καν έχει ξεκινήσει και όχι για λόγους που ευθύνονται οι επιχειρήσεις δυσχεραίνοντας το ήδη δύσκολο και αβέβαιο έργο των εταιρειών.
- Την ίδια στιγμή, θυγατρικές πολυεθνικών ή εμπορικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν οίκους του εξωτερικού, βάζουν ένα τεράστιο ερωτηματικό της συνέχισης της παραμονής τους στην εσωτερική αγορά, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κινούμενο και άρα όχι σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο όπου επιβάλλεται με το έτσι θέλω η ισχύς του ισχυρότερου διεκδικώντας και από τη μύγα ξύγκι!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV