Η πρώιμη έκθεση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού για άσθμα αλλάζοντας τα εντερικά του βακτήρια, έδειξε νέα έρευνα σε ποντικούς.

Τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να μειώνουν την παραγωγή στο έντερο της ουσίας ινδολο-προπιονικό οξύ (IPA), που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη προστασία από το άσθμα, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Immunity.

Ο Ben Marsland, του Monash University, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι μια συνέπεια της αγωγής με αντιβιοτικά είναι η εξάντληση των βακτηρίων που παράγουν IPA, μειώνοντας έτσι σημαντικό μόριο που έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει το άσθμα.

Όταν έλαβαν αντιβιοτικά, οι ποντικοί στην αρχή της ζωής τους, έγιναν πιο ευαίσθητοι σε αλλεργικές αντιδράσεις σε ακάρεα σκόνης. Η ευαισθησία συνεχιζόταν μακροπρόθεσμα ,ακόμα και μετά την επιστροφή στο φυσιολογικό, του εντερικού μικροβιώματιος και των επιπέδων IPA.

Αυτό υποδεικνύει ότι η λειτουργία του IPA στην εγκαθίδρυση υγιούς ανοσολογικής απόκρισης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αρχή της ζωής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, όταν η διατροφή των ποντικών συμπληρώθηκε με IPA νωρίς στη ζωή, αυτοί ιάθηκαν αποτελεσματικά από αλλεργίες από ακάρεα σκόνης και άσθμα.

Tα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της ανάπτυξης σταθερού εντερικού μικροβιώματος στα παιδιά.

Πηγές:
Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οθόνες και παιδιά: Περιορισμός σε 3 ώρες την εβδομάδα ενισχύει γρήγορα την ψυχική τους υγεία [μελέτη]
ΕΕΣ: Έκτακτες δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
ΟΚΑΝΑ: Υποστήριξη αστέγων πολιτών στις μεγάλες πόλεις λόγω καύσωνα