Η ξηροδερμία και το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) είναι δύο διαφορετικές παθήσεις, αλλά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην διάγνωση και τηνδιαχείρισή τους. Παρακάτω αναλύουμε τις διαφορές τους.

Η ξηροδερμία είναι μια πολύ κοινή πάθηση του δέρματος. Επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αν και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και λεπτό καθώς μεγαλώνετε. Το περιβάλλον σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ξηρότητα του δέρματός σας. Όλοι οι παρακάτω παράγοντες αφαιρούν υγρασία από το δέρμα:

Κρύο κλίμα

Θέρμανση εσωτερικού χώρου

Μεγάλα και ζεστά ντους

Συχνό πλύσιμο χεριών

Σκληρά σαπούνια ή απορρυπαντικά

 

Το έκζεμα δεν είναι τόσο συχνό όσο η ξηροδερμία. Επηρεάζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ατόμων, ειδικά ενηλίκων. Τα συμπτώματα ξεκινούν (και συχνά υποχωρούν) στην παιδική ηλικία. Το έκζεμα προκαλείτε από έναν συνδυασμό γονιδίων, κακού ανοσοποιητικού και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα.

Το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας λειτουργεί ως φράγμα για να συγκρατεί την υγρασία και να προστατεύει από τα μικρόβια, τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες. Το έκζεμα συμβαίνει όταν αυτό το στρώμα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Συνεπώς, το δέρμα σας στεγνώνει. Τα αλλεργιογόνα, όπως τα τρόφιμα ή οι τρίχες των κατοικίδιων, εισχωρούν κάτω από το δέρμα σας και προκαλούν εξάρσεις συμπτωμάτων. Μερικοί από τους παράγοντες που θα προκαλέσουν έξαρση εκζέματος:

Αλλεργιογόνα όπως γύρη και τρίχες κατοικίδιων ζώων

Καπνός τσιγάρου

Ρύποι

Στρες

Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, σιτάρι ή ξηροί καρποί

Σκληρά σαπούνια και απορρυπαντικά

Τραχιά υφάσματα όπως τα μάλλινα

Είναι η ξηροδερμία παράγοντας κινδύνου για έκζεμα;

Η ξηροδερμία δεν προκαλεί έκζεμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν ήδη έκζεμα. Όταν το δέρμα ξηραίνεται πολύ, σκάει και αυτό διευκολύνει την είσοδο ερεθιστικών ουσιών. Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του εκζέματος. Αν είστε σε έξαρση, το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι το πρώτο ανησυχητικό σημάδι.

Πώς να καταλάβετε τη διαφορά

Και οι δύο παθήσεις προκαλούν ξηρό δέρμα και φαγούρα, αλλά υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ τους:

Το ξηρό δέρμα είναι:

Σφιχτό

Τραχύ

Ξεφλουδισμένο

Σκασμένο

Έντονα κόκκινο

Το δέρμα εκζέματος είναι:

Κόκκινο ή γκρι σε σημεία

Ανώμαλο με φουσκάλες που βγάζουν υγρό και μετά σχηματίζουν κρούστα

Ραγισμένο ή φολιδωτό

Πυκνό

Πληγωμένο από το ξύσιμο

Το έκζεμα φαίνεται διαφορετικό στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Τα βρέφη τείνουν να το παθαίνουν σε μέρη όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια και τα πόδια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά εμφανίζουν φολιδωτά μπαλώματα μόνο στο εσωτερικό των αγκώνων τους και στο πίσω μέρος των γονάτων τους.

Θεραπεία

Μερικές αλλαγές στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετές για να λύσετε το ξηρό δέρμα. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές είναι επίσης χρήσιμες για την ξηρότητα που σχετίζεται με το έκζεμα.

Κάντε πιο σύντομα ντους

Η παραμονή κάτω από το ζεστό νερό για πολλή ώρα τραβάει την υγρασία από το δέρμα σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα ντους και τα μπάνια σας σε λιγότερο από 10 λεπτά. Διατηρήστε το νερό χλιαρό και χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό που δεν θα ερεθίσει το δέρμα σας.

Ενυδατωθείτε

Όταν βγείτε από το ντους, σφραγίστε την υγρασία στο δέρμα σας με μια ενυδατική κρέμα. Χρησιμοποιήστε απαλά προϊόντα χωρίς άρωμα με συστατικά όπως λιπίδια και κεραμίδια, τα οποία σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα.

Επενδύστε σε έναν υγραντήρα

Είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα, ειδικά κατά τους ξηρούς μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση ΣΦΕΕ στον ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο
''Μερόνυχτα εφημερίας'' ενός νοσοκομειακού γιατρού
Το νέο επίδομα στους ιατρούς των άγονων περιοχών