Η ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο μιας γυναίκας για άνοια και νόσο Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ορμονοθεραπεία συνδέεται με κατά 7% χαμηλότερο κίνδυνο για Alzheimer ή σχετική άνοια αργότερα, αναφέρουν ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Όμως η σχέση μειώνεται με την ηλικία και ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή.

Η  Francesmary Modugno, του University of Pittsburgh δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη ατομικοί παράγοντες κινδύνου όταν συνταγογραφούνται φάρμακα η σχεδιάζονται θεραπευτικά πλάνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία  18.800 γυναικών 65 ετών και ανω που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού μεταξύ 2007 και 2009.

Δυο τρίτα των γυναικών είχαν λάβει ορμονοθεραπεία ενός 3 ετων από τη διάγνωση.

Σε 12 χρόνια, ποσοστό 24% ασθενών που υποβλήθηκαν σε ορμονοθεραπεία εμφάνισαν άνοια ή νόσο Alzheimer σε σύγκριση με 28% των γυναικών που δεν ακολούθησαν.

Η προστασία ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες 65-69 ετων. Η ορμονοθεραπεία όμως φάνηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας σε γυναίκες άνω των 80.

Λευκές γυναίκες 65 έως 74 ετων είχαν  11% μείωση του κινδύνου άνοιας που συνδεόταν με ορμονοθεραπεία αλλά η ωφέλιμη σχέση εξαφανίστηκε μετά την ηλικία των 75.

Ο Chao Cai, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι νεότερες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από την ορμονοθεραπεία όσον αφορά την εμφάνιση νόσου Alzheimer και άλλων τόπων άνοιας.

Tα οφέλη της ορμονοθεραπείας μειώθηκαν για γυναίκες 75 ετών και ανω, ιδιαίτερα  στις λευκές.

Καθώς η σχέση είναι πολύπλοκη χρειάζονται νεες έρευνες για την περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι UNI-PHARMA & InterMed, κοντά στα παιδιά των εργαζομένων
Σύλλογος Πεταλούδα: Η καμπάνια "Φρόντισε ότι σε στηρίζει" - 1ος κύκλος
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία