Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και καλεί τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ που συγκάλεσε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. ‘Όπως τόνισαν οι παριστάμενοι, τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νοσηλειών και θανάτων από covid-19, σε ποσοστά πολλαπλάσια, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική, τόσο η τήρηση των μέτρων προστασίας όσο και η σωστή αντιμετώπιση σε περίπτωση νόσησης, προκειμένου να προστατευθεί ο ασθενής και ο περίγυρός του.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα προστασίας τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους συμπολίτες μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και πρόσθεσε : «Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση της διασποράς του ιού, εξαιτίας της μετακίνησης και του συγχρωτισμού των διακοπών. Ειδικά, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς ή βρίσκονται σε χώρους με συγχρωτισμό. Θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να περάσουμε ένα καλοκαίρι με ασφάλεια και υγεία και να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συμπολίτες μας.Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού και να απομονώνονται με τα πρώτα συμπτώματα».

Παράλληλα, η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ κάλεσε τους υγειονομικούς να είναι σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και τη χορήγηση στους ασθενείς υψηλού κινδύνου αντιικής αγωγής, το ενδενδειγμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης τόνισαν την ανάγκη επικαιροποίησης του εμβολιασμού, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή παχύσαρκους, χρόνιους πάσχοντες και ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, τόνισαν τα εξής:

1)Σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας που συνίστανται σε :

.Αποφυγή του συγχρωτισμού και χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

.Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή της επαφής τους με το πρόσωπο.

.Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων

2)Με τα πρώτα συμπτώματα το άτομο πρέπει να απομονώνεται και να κάνει επαναλαμβανόμενα rapid test σε Μονάδες υγείας καθώς πολλές φορές ,ο ιός αργεί να θετικοποιηθεί.

3)Οι υγειονομικοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς η συμπτωματολογία των νέων μεταλλάξεων ποικίλει και μπορεί να είναι ήπια. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονόλαιμος, πονοκέφαλος καταρροή και καταβολή δυνάμεων.

4)Πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση της αντιικής θεραπείας στις ευπαθείς ομάδες επί 5 ημέρες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

5)Οι χρόνιοι πάσχοντες πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για να λάβουν οδηγίες σχετικά με πιθανή τροποποίηση της αγωγής τους.

6)Όταν η συμπτωματολογία είναι έντονη θα πρέπει μετά τη νόσηση να γίνει καρδιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. κ Γιώργος Χρούσος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας, η Κυριακή Κανελλακοπούλου Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Χρυσούλα Νικολάου Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας, Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος, Τάσος Χατζής Παιδίατρος Εντατικολόγος, Αναστάσιος Σπανός Επεμβατικός Καρδιολόγος, Πάνος Ευσταθίου Ορθοπεδικός.

Επίσης συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ Γραμματέας και Π. Λεονάρδου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών