Η άνοδος των θερμοκρασιών στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία εκτιμάται ότι κόστισαν τη ζωή σε 377 παιδιά το 2021. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας ανάλυσης της UNICEF με στοιχεία από 23 χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μισά από αυτά τα παιδιά πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους - τα περισσότερα από αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά ζήτησε να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη μείωση των επιπτώσεων των καύσωνων.

"Περίπου τα μισά παιδιά στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία - ή 92 εκατομμύρια παιδιά - είναι ήδη εκτεθειμένα σε συχνούς καύσωνες, σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα στον κόσμο. Οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των παιδιών, ιδίως των μικρότερων, ακόμη και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή", δήλωσε η Regina De Dominicis, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η έκθεση στη θερμότητα έχει οξείες επιπτώσεις στα παιδιά ακόμη και πριν γεννηθούν και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες γεννήσεις, χαμηλό βάρος γέννησης, θνησιγένειες και συγγενείς ανωμαλίες.

Η θερμική καταπόνηση είναι άμεση αιτία της βρεφικής θνησιμότητας, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των βρεφών και να προκαλέσει μια σειρά από παιδικές ασθένειες. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει την απώλεια περισσότερων από 32.000 ετών υγιούς ζωής σε παιδιά και εφήβους.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η UNICEF προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να ενσωματώσουν τις στρατηγικές τους για τη μείωση των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα, μεταξύ άλλων μέσω των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (NDC) και των εθνικών σχεδίων προσαρμογής (NAP).

Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν μέτρα μείωσης του κινδύνου καταστροφών και διαχείρισης καταστροφών, με τα κορίτσια και τα αγόρια στο επίκεντρο αυτών των σχεδίων.

Θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε σχέδια δράσης για την προστασία της υγείας που σχετίζεται με τη ζέστη και στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για την παροχή καταλληλότερης υποστήριξης για τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη στα παιδιά, καθώς και επενδύσεις σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων προειδοποίησης για τη ζέστη.

Απαιτούνται επίσης μέτρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη μείωση των θερμοκρασιών στους χώρους παιχνιδιού των παιδιών και τον εξοπλισμό των εκπαιδευτικών με τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης.

Υπάρχει επίσης ανάγκη προσαρμογής του αστικού σχεδιασμού και των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα κτίρια, ιδίως εκείνα όπου ζουν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, είναι εξοπλισμένα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στη θερμότητα. Είναι επίσης απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού νερού, ιδίως σε χώρες όπου η ποιότητα και η διαθεσιμότητα του νερού επιδεινώνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Στις Σέρρες το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιο του Δυτικού Νείλου για φέτος