Μπορεί ο ΔΜΣ ενός ανθρώπου να επηρεάζει την ένταση της λοίμωξης από δάγκειο πυρετό; Ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας στα παιδιά και αυξημένης πιθανότητας νοσηλείας λόγω δάγκειου πυρετού σε μελέτη μεγάλης κλίμακας.
Ο δάγκειος πυρετός έφρασε σε επίπεδα ρεκόρ πέρσι επηρεάζοντας πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 7.300.
Περίπου το 90% των νοσηλευόμενων ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Φέτος τα περιστατικά αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ με 10 εκατομμύρια περιστατικά ήδη να έχουν καταγραφεί έως το τέλος Ιουνίου.
Έρευνες έδειξαν ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου σε ανθρώπους με δάγκειο πυρετό.
Όμως ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για το αν οδηγούν σε περισσότερες νοσηλείες λόγω δάγκειου πυρετού.
Ο Neelika Malavige, του University of Sri Jayewardenepura, είπε ότι είναι σημαντικό να μελετηθεί αν η παχυσαρκία, ο διαβήτης και μεταβολικές νόσοι οδηγούν σε πιο συμπωματική νόσο και αν αυξάνουν τις νοσηλείες.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 4.782 παιδιά 10 έως 18 ετών από 9 περιφέρεις της Σρι Λάνκα. Εξετάστηκαν λεπτομέρειες για τα περιστατικά, όπως νοσηλείες λόγω δάγκειου πυρετού καθώς και ο ΔΜΣ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκατοστιαίες μονάδες ΔΜΣ από 50 έως 85 και εκατοστιαίες >97 συνδέονταν σημαντικά με ποσοστά νοσηλειών σε σύγκριση με παιδιά σε άλλες κατηγορίες ΔΜΣ-κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί με νέες έρευνες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Neglected Tropical Disease.
Πηγές:
PLOS Neglected Tropical Disease.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές