Η επιτροπή ανθρωπίνων σκευασμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε σήμερα τη μη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Leqembi (lecanemab), ένα φάρμακο που προορίζεται για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η επιτροπή έκρινε ότι η παρατηρούμενη επίδρασή του στην καθυστέρηση της γνωστικής έκπτωσης δεν αντισταθμίζει τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το φάρμακο, ιδίως τη συχνή εμφάνιση απεικονιστικών ανωμαλιών που σχετίζονται με το αμυλοειδές (ARIA), που περιλαμβάνουν οίδημα και πιθανές αιμορραγίες στον εγκέφαλο των ασθενών που έλαβαν Leqembi.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο φάρμακο είχε εγκριθεί τον Ιανουάριο του 2023 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Το Leqembi είναι το δεύτερο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων που είχαν εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που στοχεύουν στη θεμελιώδη παθοφυσιολογία της νόσου. 

Όπως είχε ανακοινωθεί πέρυσι, αυτά τα φάρμακα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στον συνεχιζόμενο αγώνα για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βραζιλία: Οι πρώτοι δυο θάνατοι από τον ιό Oropouche
'Αδ. Γεωργιάδης: Βρέθηκαν 3 ιδιώτες παθολόγοι για κάλυψη των κενών του νοσοκομείου της Κω
Μοντέλα μηχανικής μάθησης θα προβλέπουν την εξέλιξη της αναπηρίας στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]