Το κόστος των τεσσάρων μεγαλύτερων φονικών ασθενειών της Αγγλίας θα μπορούσε να ανέλθει στα 86 δισ. λίρες ετησίως μέχρι το 2050, αποδίδοντας σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο αλκοόλ, το πρόχειρο φαγητό και το κάπνισμα.

Την ίδια στιγμή, η γήρανση του πληθυσμού θα εκτινάξει το ετήσιο κόστος του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και του εγκεφαλικού από τα 51,9 δισ. λίρες που ήταν το 2018 σε 85,6 δισ. στερλίνες το 2050 – αύξηση 61%.

Οι τέσσερις αυτές ασθένειες μαζί αντιπροσωπεύουν το 59% όλων των θανάτων και έχουν ως αποτέλεσμα 5,1 εκατομμύρια χρόνια ζωής να χαθούν.

Ο Martin McKee, καθηγητής για την ευρωπαϊκή δημόσια υγεία στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Αυτά τα προβλεπόμενα κόστη θα πρέπει να τρομοκρατήσουν το Υπουργείο Οικονομικών».

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, μόνο το κόστος της άνοιας θα διπλασιαστεί στα 23,5 δισ. λίρες και ο οικονομικός αντίκτυπος των εγκεφαλικών θα αυξηθεί κατά 85% στα 16 δισ. λίρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Ομοίως, το κόστος των καρδιακών παθήσεων θα αυξηθεί κατά 54% στα 19,6 δισ. λίρες και αυτό του καρκίνου – που είναι η πιο δαπανηρή από τις τέσσερις καταστάσεις – κατά 40% στα 26,5 δισ. λίρες.

Οι εκτιμήσεις καλύπτουν το συνολικό οικονομικό κόστος τους, μέσω της απώλειας παραγωγικότητας και των συγγενών που παρέχουν άτυπη περίθαλψη, και όχι μόνο των χρημάτων που ξοδεύουν το NHS και τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας για αυτούς.

Ο Γουές Στρίτινγκ, ο υπουργός Υγείας, έχει καταστήσει μια από τις προτεραιότητές του τη μετατροπή του NHS σε υπηρεσία πρόληψης.

Η Cancer Research UK υπολόγισε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου ετησίως είναι πιθανό να αυξηθεί από 420.000 τώρα σε 506.000 έως το 2040. Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με οποιαδήποτε μορφή άνοιας αναμένεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά.

Η μεγαλύτερη αύξηση έως το 2050 θα είναι στο κόστος κοινωνικής περίθαλψης για τη φροντίδα των ατόμων με τις τέσσερις αυτές ασθένειες. Αναμένεται να αυξηθεί κατά 110% σε 13,5 δισ. λίρες ετησίως για την άνοια, κατά 109% σε 7,1 δισ. λίρες για το εγκεφαλικό, κατά 91% σε 4,4 δισ. λίρες για τις καρδιακές παθήσεις και κατά 88% σε 2,9 δισ. λίρες για τον καρκίνο.

Ο McKee ζήτησε καταστολή των βιομηχανιών που παράγουν τσιγάρα, αλκοόλ και ανθυγιεινά τρόφιμα. «Για πάνω από μια δεκαετία το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τελευταία θέση μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών στον τομέα της υγείας. Αυτό το έγγραφο δείχνει γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

«Αν η χώρα θέλει να ξεφύγει από έναν βρόχο καταστροφής χαμηλής παραγωγικότητας, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κακή υγεία και την αυξανόμενη ζήτηση για το NHS… πρέπει να δώσει προτεραιότητα όχι μόνο στις αιτίες των ασθενειών, αλλά και στις αιτίες αυτών των αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων φτώχειας αλλά και στις βιομηχανίες που παρασκευάζουν αλκοόλ, καπνό και πρόχειρο φαγητό.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε:

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, γι' αυτό η κυβέρνηση θα μετατοπίσει το επίκεντρο της υγειονομικής περίθαλψης από την απλή θεραπεία της ασθένειας στην πρόληψή της, εξαρχής.

Πηγές:
https://www.theguardian.com/society/article/2024/jul/25/cost-of-englands-four-biggest-killer-diseases-could-hit-86bn-by-2050

Ειδήσεις υγείας σήμερα
L.R Baiao στο 7ο Healthcare Τransformation: Mε τα OTC εξοικονομούνται 36 δισ. ευρώ στην Ευρώπη
Ι. Κάσδαγλη στο 7ο Healthcare Tranformation: Η Ελλάδα έπρεπε να είναι πρώτη στη χρήση Τηλεϊατρικής [βίντεο]
Νέο Παράρτημα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία