Νέα έρευνα του New Mexico State University δείχνει ότι η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε Αμερικανίδες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού.

Ο Jagdish Khubchandani, πραγματοποίησε έρευνα για να κατανοήσει τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κατάθλιψης σε Αμερικανίδες με καρκίνο μαστού.

Αναλύθηκαν στοιχεία της National Health and Nutrition Examination Survey από το 2005-2010 και συσχετίστηκαν με αρχεία θνησιμότητας του Centers for Disease Control and Prevention.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση του Brain Sciences, περιέλαβε δείγμα 4.719 γυναικών 45 ετων και άνω. Μεταξύ αυτών το 5,1% είχε καρκίνο μαστού και το 12,7% είχε κατάθλιψη. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 7,6 χρόνια κατά μέσον ορο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με υγιείς γυναίκες, όσες είχαν καρκίνο μαστού ή κατάθλιψη είχαν 1,45 ή 1,43 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας, αντίστοιχα.

Όμως, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν καρκίνο μαστού και κατάθλιψη, ο κίνδυνος θνησιμότητας τριπλασιαζόταν σε γυναίκες που είχαν και καρκίνο μαστού και κατάθλιψη.

Ο συνδυασμός των δυο είναι αυτό που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο θανάτου και οδηγεί σε χιλιάδες χαμένα χρόνια ζωής, δήλωσε ο ερευνητής.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής, η έρευνα έδειξε ότι η συνύπαρξη κατάθλιψης μειώνει περαιτέρω την επιβίωση σε γυναίκες με καρκίνο μαστού.

Πηγές:
Brain Sciences,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΙΣ προς βουλευτές για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Αποφύγετε αυτό το κρίσιμο λάθος
Σωστές και λάθος κινήσεις όταν έχουμε ημικρανία
Επιδημία πολιομυελίτιδας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας