Καπνιστές με διαβήτη ή παχυσαρκία που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη ενδεχομένως μπορεί να αποκομίσουν ακόμα ένα όφελος. Να βοηθηθούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Μελέτη που διήρκεσε ένα έτος, έδειξε ότι σε σύγκριση με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, λιγότεροι ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη αναζήτησαν βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό υποδεικνύει ότι το φάρμακο θα μπορούσε ήδη να τους βοηθά στη διακοπή, σημείωσαν ερευνητές.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από την διευθύντρια του NIDA Dr. Nora Volkow. Η ομάδα της ανέλυσε στοιχεία 7 δοκιμών που αφορούσαν καπνιστές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Σχεδόν 223.000 ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο οι οποίοι λάμβαναν διάφορα φάρμακα για τον διαβήτη όπως ινσουλίνη, μετφορμίνη και σουλφονυλουρίες.

5.967 από τους ασθενείς έλαβαν σεμαγλουτίδη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.

Ανακάλυψαν ότι ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη ήταν κατά 32% λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν τέτοιες θεραπείες έναντι όσων λάμβαναν ινσουλίνη, 24% λιγότερο πιθανό να το κάνουν σε σύγκριση με όσους λάμβαναν σουλφονυλουρίες και 18% λιγότερο πιθανό έναντι ανθρώπων που λάμβαναν μετφορμίνη.

Καπνιστές στην έρευνα που λάμβαναν σεμαγλουτίδη ήταν ελαφρώς λιγότερο πιθανό (12%) να χρειάζονται θεραπείες διακοπής σε σύγκριση με όσους λάμβαναν το άλλο φάρμακο GLP-1, τιρζεπατίδη.

Οι ερευνητές δεν υποδεικνύουν ότι οι γιατροί πρέπει να αρχίσουν να συνταγογραφούν φάρμακα GLP-1 για τους καπνιστές επι του παρόντος.

Tα ευρήματα πρέπει να εξεταστούν σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
Γιατί η παράλειψη του πρωινού είναι ανθυγιεινή επιλογή
Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Ο ιός δεν επηρεάζει τον άνθρωπο