Αποτελέσματα δοκιμής έδειξαν ότι το φάρμακο tirzepatide για την απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου και άλλων αποτελεσμάτων σε παχύσαρκους ενήλικες με ένα σύνηθες είδος καρδιακής ανεπάρκειας, ανακοίνωσε η Eli Lilly.

Το φάρμακο μείωσε συνδυαστικά τον κίνδυνο επείγουσας επίσκεψης ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, εντατικοποίησης διουρητικών από του στόματος ή θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια κατά 38% έναντι του placebo.

Στη δοκιμή εγγράφηκαν 731 άνθρωποι  σε 10 χώρες οι οποίοι είχαν καρδιακή ανεπάρκεια  με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και παχυσαρκία.

Η Lilly ανακοίνωσε ότι το φάρμακο επίσης έδειξε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και στους σωματικούς περιορισμούς.

Οι ασθενείς στη δοκιμή έλαβαν tirzepatide με εβδομαδιαίες ενέσεις στην υψηλότερη δόση που μπορούσαν να ανεχτούν. έως 15 mg και παρακολουθήθηκαν για 2 χρόνια κατά μέσον ορο.

Το φάρμακο οδήγησε σε 15,7% απώλεια βάρους στον συνδυαστικό πληθυσμό ανθρώπων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με 2,2% στην ομάδα του placebo.

Σε ασθενείς χωρίς διαβήτη η απώλεια βάρους ήταν 13,9%.

Η Lilly ανακοίνωσε ότι η πιο συχνή παρενέργεια στους ασθενείς της δοκιμής ήταν η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και η δυσκοιλιότητα.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ιχθυέλαια μπορεί να ωφελούν ηλικιωμένους με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer [μελέτη]
Πανώλη αιγοπροβάτων: Κρούσματα σε Ηλεία και Βόνιτσα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιτακτική ανάγκη η προσβάσιμη κατοικία- τεράστιες ελλείψεις στη χώρα