Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο της ΠΟΥ στην Ελλάδα και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών, φιλοξενεί το πρώτο Φόρουμ Ασθενών στην πρωτεύουσα της Ελλάδας στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 . Μετά τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Ασθενών, αυτό το Φόρουμ θα επικεντρωθεί στην ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στο ελληνικό πλαίσιο.

Ιστορικό

Η πανδημία, οι ένοπλες συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οδήγησαν σε αυτό που ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, αποκαλεί «παρατεταμένη κρίση της υγείας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανθεκτικότητα και ετοιμότητα στα εθνικά συστήματα υγείας εντός και εκτός Ευρώπη. Προκλήσεις όπως οι κατακερματισμένες υπηρεσίες υγείας, η έλλειψη συντονισμού, η ασυνέχεια της περίθαλψης, η υποχρησιμοποίηση, οι περιορισμένοι πόροι (ιδιαίτερα οι ανθρώπινοι πόροι) και η υποβέλτιστη ποιότητα περίθαλψης και η ασφάλεια των ασθενών γίνονται όλο και πιο κρίσιμες.

Εμπνευσμένος από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, 2020–2025 – «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία», και το όραμα του Περιφερειακού Διευθυντή για την Ευρώπη του ΠΟΥ να μην αφήσει κανέναν πίσω, ο ΠΟΥ/Ευρώπη εντόπισε την ανάγκη να υποστηρίξουν οι χώρες τη δημιουργία συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με αυτό το όραμα, ο ΠΟΥ/Ευρώπη συνεργάζεται με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΑΑ) 2021–2025 για την αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας της Ελλάδας. Αυτό το Φόρουμ αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου Ανάπτυξης και Εφαρμογής ενός Πλαισίου για την Ποιοτική Φροντίδα (HEALTH-IQ), που ξεκίνησε στα μέσα του 2023 για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Φόρουμ

Το Athens Patients' Forum υπόσχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η ασφάλεια των ασθενών και η ποιότητα της περίθαλψης παραμένουν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ασθενοκεντρική περίθαλψη Σύστημα. Συγκεντρώνοντας μια διαφορετική ομάδα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ομάδων υπεράσπισης των ασθενών και των διεθνών εμπειρογνωμόνων, το Φόρουμ θα διευκολύνει έναν διεπιστημονικό διάλογο που είναι απαραίτητος για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, το Φόρουμ στοχεύει να ενισχύσει την εμπειρία και την ασφάλεια των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη ενισχύοντας ένα δίκτυο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων, την αντιμετώπιση μεταρρυθμίσεων, τη διερεύνηση καινοτόμων προσεγγίσεων και την ανάπτυξη συστάσεων για φορείς χάραξης πολιτικής και παρόχους. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τη συμμετοχή των ασθενών, ενσωματώνει βελτιώσεις στον τομέα της υγείας στις εθνικές πολιτικές και ενθαρρύνει την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών υγείας.

Πηγές:
https://www.who.int/italy/events/item/2024/09/20/default-calendar/who-europe-is-hosting-the-first-athens-patients--forum-to-enhance-quality-of-care-and-patient-safety-in-greece

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ωτόρροια στα παιδιά
Εκκενώθηκαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Διευκρινήσεις για τον καθορισμό μεσοσταθμικού δείκτη εξομάλυνσης