Ερευνητές τονίζουν ότι η ρύθμιση της υπέρτασης με φάρμακα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων αλλά και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, καθώς η αρρύθμιστη υπέρταση συνδέεται με 42% υψηλότερο κίνδυνο Alzheimer σε ενηλίκους 60 ετών και άνω.

Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Ο Dr. Matthew J. Lennon, δήλωσε ότι η μετα-ανάλυση σε ηλικιωμένους έδειξε ότι η αρρύθμιστη υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 31.250 ανθρώπους που συμμετείχαν σε 14 έρευνες, με μέση ηλικία τα 72 έτη, και παρακολουθήθηκαν  για 4 χρόνια. Παρατήρησαν ότι το 9% των συμμετεχόντων είχε αρρύθμιστη υπέρταση, το 51% λάμβανε αντιυπερτασικά, το 36% δεν είχε υπέρταση και το 4% κατηγοριοποιήθηκε ως αβέβαιο.

Μετά την περίοδο παρακολούθησης 1.415 εμφάνισαν νόσο Alzheimer.

Ανθρωποι με αρρύθμιστη υπέρταση είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο για νόσο Alzheimer σε σύγκριση με αυτούς χωρίς υπέρταση. Επίσης είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο Alzheimer σε σύγκριση με ανθρώπους με την πάθηση που λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως ηλικία, φύλο και εκπαίδευση.

Ο Dr. Lennon δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς κάποιος μεγαλώνει συνεχίζει να είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου νόσου Alzheimer.

 

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Θ. Ψαλτοπούλου για τον στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων
Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox
Καλύτερη μεταμόσχευση με ‘’καρδιά σε κουτί’’