Η επιδημία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) πλήττει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Νοέμβριο του 2023. Έχει καταγραφεί στη χώρα ένα νέο στέλεχος του ιού, με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. 

Τα κρούσματα εξαπλώθηκαν πρόσφατα σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Μπουρούντι, η Ρουάντα, η Ουγκάντα ​​και η Κένυα.

Το μέγεθος αυτών των εστιών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρθηκε, λόγω ελλιπούς εξακρίβωσης και ελλιπούς αναφοράς, επισημαίνουν σε έκθεσή τους οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στις 15 Αυγούστου, οι αρχές της Σουηδίας ανέφεραν ένα εισαγόμενο κρούσμα. Αφορά έναν ενήλικο, ο οποίος επέστρεψε από μια αφρικανική χώρα όπου έχει αναφερθεί μετάδοση. Ο τρόπος μόλυνσης είναι υπό διερεύνηση.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι υπεύθυνοι του ECDC προχώρησαν σε εκτίμηση κινδύνου για Ευρωπαϊους πολίτες που έχουν ταξιδέψει σε πληγείσες περιοχές ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ 2022 και 2024, το προφίλ και η σοβαρότητα των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή:

  • Το 98% των περιπτώσεων mpox αφορά άνδρες και το 39% των περιπτώσεων είναι ηλικίας 31 - 40 ετών. Κάτω από το 0,1% των κρουσμάτων είναι παιδιά <15 ετών.
  • Από τις 10.860 περιπτώσεις με στοιχεία που αναφέρθηκαν σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το 95% αυτοπροσδιορίστηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM). Μεταξύ των περιπτώσεων με γνωστή κατάσταση HIV, το 38% ήταν οροθετικοί.
  • Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ως επί το πλείστον ήπια, με 10 θανάτους μεταξύ όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων και χαμηλό ποσοστό νοσηλευόμενων περιπτώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από την Ευρώπη και το Κογκό, οι ειδικοί του ECDC διαμόρφωσαν τον κίνδυνο μετάδοσης για τους Ευρωπαίπους πολίτες, ο οποίος παρατίθεται στους πίνακες που ακολουθούν.

Κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη

  Πιθανότητα μόλυνσης Εκτιμόμενη σοβαρότητα νόσησης Συνολικός κίνδυνος
Στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα  Υψηλή Χαμηλή  Μέτριος 
Στενή επαφή ατόμων με ανοσοκαταστολή Υψηλή Μέτρια Υψηλός
Γενικός πληθυσμός Πολύ χαμηλή Χαμηλή Χαμηλός

 Κίνδυνος μετάδοσης στις επηρεαζόμενες χώρες

  Πιθανότητα μόλυνσης Εκτιμόμενη σοβαρότητα νόσησης Συνολικός κίνδυνος
Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν σε πληγείσες χώρες (υγειονομικοί, στενή επαφή με κρούσμα ή σεξουαλική επαφή)  Υψηλή Χαμηλή  Μέτριος 
Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν σε πληγείσες χώρες, αλλά δεν έχουν στενή επαφή με κρούσμα  Χαμηλή Χαμηλή  Χαμηλός 

Κρούσματα  

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, κατά τη διάρκεια του 2024, οι αρχές του Κογκό έχουν αναφέρει 16.789 κρούσματα (14.151 ύποπτα και 2.638 επιβεβαιωμένα) και 511 θανάτους (θνησιμότητα 3%) σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox έχουν επίσης αναφερθεί σε πέντε από τις οκτώ γειτονικές χώρες, δηλαδή στο Μπουρούντι (61 επιβεβαιωμένα, 165 ύποπτα), στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (35 επιβεβαιωμένα, 223 ύποπτα), στη Ρουάντα (τέσσερα επιβεβαιωμένα) και Ουγκάντα ​​(δύο επιβεβαιωμένα).

Εκτός από τις γειτονικές χώρες με το Κογκό, η Κένυα ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα τέλη Ιουλίου.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων είναι πιθανόν υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων και πως η θανατηφόρος επίπτωση είναι πιθανό να έχει υπερεκτιμηθεί.

Εκτός από τις χώρες με αναφορές κυκλοφορίας mpox φυλογενετικής ομάδας clade I, επιπλέον αφρικανικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του clade II, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Τι σημαίνει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ
Μεταμόσχευση Μαλλιών: Σύγχρονες Έννοιες και Τεχνικές
Μ. Παγώνη: Οι μετακινήσεις προκαλούν προβλήματα στους νοσοκομειακούς γιατρούς