Η πανδημία του κορωνοϊού είχε σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα. Επιστήμονες από την Βιέννη διερεύνησαν πώς άλλαξε η χρήση ουσιών - τσιγάρα, αλκοόλ, παράνομα ναρκωτικά.

Δημοσίευσαν τώρα τα ευρήματά τους στο περιοδικό "Neuropsychiatry" και βρήκαν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ορισμένα από τα πειραματόζωα.

"Η πανδημία Covid-19 είχε πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Διάφορες μελέτες έχουν περιγράψει αλλαγές στη χρήση ουσιών, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά", δήλωσαν η Katrin Skala από το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (Ιατρική πανεπιστημιακή σχολή της Βιέννης) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί διεξήγαγαν έρευνα με 502 συμμετέχοντες το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του περασμένου έτους. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 24 ετών.

Επρόκειτο για μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την κατανάλωση νικοτίνης, αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών.

Η εξέλιξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έγραψαν οι επιστήμονες: "Υπήρξε μια γενική τάση μείωσης ή σταθερής χρήσης ουσιών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, αλλά κατά το τρίτο έτος (2022), η χρήση ουσιών επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα ή και ξεπέρασε τα προπανδημίας επίπεδα".
Οι νέοι είναι αυτοί που κινδύνευαν ιδιαίτερα.

Σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 19 έως 24 ετών), η κατανάλωση μεταξύ των εφήβων (ηλικίας 14 έως 18 ετών) είχε αυξηθεί περισσότερο.

Υπήρχαν επίσης διαφορές όσον αφορά τις επιμέρους ουσίες. "Οι συμμετέχοντες με τιμές πάνω από το όριο των παραμέτρων διαλογής για προβληματική χρήση ουσιών παρουσίασαν σαφέστερη αύξηση στην κατανάλωση τσιγάρων και παράνομων ναρκωτικών, αλλά όχι αλκοόλ", ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.


Από ορισμένες απόψεις, η χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 είχε συνέπειες και μετά. Οι επιστήμονες λένε: «Η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού συνδέθηκε με αυξημένη πιθανότητα σημερινής προβληματικής χρήσης αλκοόλ (περίπου τριπλάσια) και κάνναβης (λίγο περισσότερο από δυόμισι φορές).

Επιπλέον, τα άτομα που ανέφεραν αυξημένη χρήση μιας ψυχοτρόπου ουσίας κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξήσει και τη χρήση άλλων ουσιών (μεταξύ 2,7 και 4,9 φορές αύξηση).


Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν την άποψη ότι "πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες υποομάδες, όπως τα νεότερα άτομα και εκείνα που έχουν ήδη παρουσιάσει προβληματική χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας". Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Η συνεχής παρακολούθηση των τάσεων της χρήσης ουσιών μεταξύ των νέων μετά την πανδημία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Πηγές:
Aυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς βελτιώθηκε η ομιλία σε ασθενή με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Όμιλος Βιοϊατρική κοντά στους πυρόπληκτους της βορειανατολικής Αττικής και στους "μαχητές" της φωτιάς